Recepti za jesenske solate

18. 10. 2016
Deli
Recepti za jesenske solate (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Kdo pravi, da jesen ni čas solat? Samo drugačne so kot poletne.

Endivija in radič s popečenim kruhom

Endivija in radič s popečenim kruhom

Za 6–8 oseb

  • 1/2 štruce kmečkega kruha ali bagete
  • 7 žlic oljčnega olja
  • sol, sveže mleti poper
  • 2 stroka česna
  • 1–2 fileta inčunov, vloženih v olje
  • 1/4 žličke kosmičev čilija
  • 2 žlici (oz. po okusu) belega vinskega kisa
  • 1 večja glava endivije
  • 1 manjša glava rdečega radiča

1. Pečico segrejte na 180 stopinj. Kruh narežite na tanke rezine, jih enakomerno pokapajte s tremi žlicami oljčnega olja, solite in poprajte ter razporedite po pekaču. Pecite jih od 10 do 15 minut, vmes jih enkrat obrnite.

2. Česen olupite in sesekljajte. Endivijo in radič očistite, operite in natrgajte na lističe.

3. V manjši posodici segrejte preostalo olje, dodajte česen in ga rahlo popecite do zlate barve (približno 2 minuti). Nato dodajte filete inčunov in jih s pomočjo žlice zmečkajte v olju.

4. Dodajte kosmiče čilija in odstavite posodo s kuhališča. Nato umešajte kis ter po okusu še dodatno začinite.

5. Tik preden ponudite, zmešajte endivijo in radič s toplim prelivom, jo razporedite v skledice in ponudite s popečenimi rezinami kruha.

Namig
Namesto na rezine narežite kruh na kocke. Topel preliv omili grenkobo endivije in radiča.

Dve vrsti ohrovta v solati

Dve vrsti ohrovta v solati

Za 4 osebe

Za preliv:

  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 1/2 šalotke
  • 1 strok česna
  • sol, poper
  • 20 ml oljčnega olja

Za solato:

  • 200 g listnatega ohrovta (toskanskega ali kodrolistnatega)
  • 500 g brstičnega ohrovta
  • 4 rezine slanine
  • 30 g mandljevih lističev
  • 50 g staranega sira pecorino

1. Šalotko in česen olupite in drobno sesekljajte. Vse sestavine za preliv, razen olja, gladko zmešajte v manjši skledici. Nato med stepanjem počasi prilijte še olje.

2. Obe vrsti ohrovta očistite in z ostrim nožem narežite na čim tanjše trakove. V ponvi hrustljavo popecite slanino, jo ohladite in zdrobite oz. na drobno narežite. Maščobo, ki je ostala od peke slanine, umešajte v preliv.

3. Brez dodatne maščobe zlato rjavo popecite mandlje. Pecorino drobno naribajte.

4. Vse sestavine zmešajte v večji skledi. Dodajte preliv, še enkrat temeljito zmešajte in ponudite.

Pisana jesenska solata

Pisana jesenska solata

Za 4 osebe

  • 1 brokoli (pribl. 500 g)
  • 250 g korenja
  • 1 jabolko
  • 1 žlica limoninega soka
  • 60 g sončničnih semen
  • 40 g suhih brusnic ali rozin
  • 2-4 žlice jogurta
  • sol, poper
  • timijan (po želji)

1. Brokoli očistite in ga narežite na cvetove (steblo uporabite drugje). Cvetove na hitro (2 minuti) blanširajte v vreli slani vodi, nato jih odcedite in takoj prelijte s hladno vodo, da se nehajo kuhati in ohranijo barvo.

2. Korenček olupite in ga na grobo naribajte. Jabolku odstranite peščišče in ga narežite na koščke. Prelijte jih z limoninim sokom, da ne porjavijo.

3. V skledi zmešajte vse sestavine, jih solite in poprajte ter po želji začinite s timijanom. Nato vse skupaj zmešajte z jogurtom in ponudite.

Namig
Brokoli lahko uporabite tudi surov. Solati po okusu dodajte malce javorovega sirupa, da omilite njeno kislost.

Besedilo: Vera Simončič, fotografije: Shutterstock

Članek je bil objavljen v reviji Jana.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"