Jesenski užitki s kostanjem

29. 9. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Jesenski užitki s kostanjem (foto: foodstock foto)
foodstock foto

Ob jesenskih večerih je vonj po sveže pečenih kostanjih zagotovo nekaj najlepšega.

Če želite, lahko tako lepo diši tudi pri vas doma. Za vas smo pripravili nekaj preprostih, okusnih in dišečih receptov, ki bodo poskrbeli za razvajanje brbončic.

Kuhanje

Najprej zarežite v lupino. Glede na to, kako jih boste uporabili, kostanj kuhajte v slani vodi 20–40 minut, lahko pa ga pražite v pečici pri 170 stopinjah, dokler se lupina ne razpre. Kostanj nato zavijte v kuhinjsko krpo in ga čim prej olupite, drugače se lupina spet strdi. Kožico odstranite z nožem. Postrezite jih z maslom in soljo. K divjačini se zelo poda kostanj, karameliziran v sladkorju.

Kostanjeva moka

V Italiji kostanj zelo radi predelajo v moko. Iz nje lahko spečemo čudovit aromatičen kruh.

Dodaten namig

Da boste bolje zarezali v trdo lupino, kostanj za nekaj ur položite v vodo in šele nato z ostrim nožem zarežite v lupino.

Kostanjeva krema z rumom

Za 4 osebe: zarežite 350 g kostanjev, jih pokrijte z vodo in kuhajte približno 40 minut. Vodo odlijte, kostanj olupite in odstranite kožico. Še vročega stisnite skozi stiskalnico za krompir. Nato mu primešajte 60 ml mleka, sredico pol vaniljevega stroke, 2 žlici sladkorja v prahu in 4 žlice ruma ter vse sestavine zmešajte v gladek pire. Postrezite s stepeno smetano in beljakovimi poljubčki.

Čas priprave: 60 minut.

Brstični ohrovt s kostanjem

Za 4 osebe: zarežite 600 g kostanjev, jih pokrijte z vodo in kuhajte približno 20 minut. Vodo, v kateri so se kuhali, shranite za pozneje. Očistite 1 kg brstičnega ohrovta in ga približno 10 minut kuhajte v slani vodi. Odcedite. Na 30 g masla podušite 50 g kock čebule in nato zraven zarumenite 30 g moke. Primešajte 100 ml mleka, 200 ml juhe in enako količino smetane. Začinite z muškatnim oreškom in pustite, da omaka lahno vre 20–30 minut. Na koncu primešajte še kostanj in brstični ohrovt.

Čas priprave: 45 minut.

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ