Recept: Jogurtova pita z gozdnimi sadeži

12. 7. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Recept: Jogurtova pita z gozdnimi sadeži (foto: unsplash)
unsplash

Če je pita običajno jabolčna, jo bomo tokrat začinili z gozdnimi sadeži. Zaupajte nam, okusno bo! 

Zagotovo nekje hranite recept za pito svoje babice, ki ga je pred njo pripravljala njena babica ... No, tudi mi imamo svoje skrivnosti. Morda boste v kuharsko knjižico dodali tudi ta rahlo prenovljen recept. 

Sestavine

Testo:

  • 15 dag masla
  • 4 rumenjaki
  • 10 dag sladkorja
  • 1 vaniljevega sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 25 dag moke

Nadev:

  • 3 navadne male jogurte
  • 2 mali kisli smetani
  • 4 žlice moke
  • 1 skodelica javorjevega sirupa
  • 4 beljaki
  • 1 vaniljev sladkor

Sadje:

  • gozdni sadeži (lahko so tudi zamrznjeni); lahko so mešani, lahko pa samo ena vrsta

Zamesimo testo za pito in ga razdelimo na dva dela – eden naj bo malo večji, drugi pa manjši. Večjega damo v hladilnik za 15 minut, manjšega pa v zamrzovalno skrinjo za 15 minut, da se bo lažje ribal.

Medtem pripravimo nadev. Zmešamo jogurt, kislo smetano, javorjev sirup, vaniljev sladkor, 5 žlic moke in sneg iz beljakov.

Vzamemo večji del testa iz hladilnika, ga razvaljamo ter damo v pekač, ki smo ga namazali z maslom ali obložili s peki papirjem. Testo malo prepikamo z vilicami, nato pa ga prelijemo z nadevom. Jogurtov nadev potresemo z gozdnimi sadeži (če imamo zamrznjene, jih prej odmrznemo). Iz skrinje vzamemo še manjši del testa in ga naribamo po vrhu nadeva in sadja.

Pečemo pri 190 do 200 stopinj približno 50 minut oz. tako dolgo, da je pita pečena.

Recept je prispevala Anja – avtorica kulinaričnega bloga Trenutek, ki očara, ki z recepti svojih jedi skuša očarati, najbolj pomembno pa ji je, da izkoristi sestavine, ki jih ponuja narava v določenem letnem času, in da ohrani izvirne okuse, saj so takšni najboljši.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord