Juha z gobami in ječmenom

9. 10. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Juha z gobami in ječmenom (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Za to juho so idealne sveže gobe.

Za 4 osebe potrebujete

  • 2 pesti suhih gob
  • 1/2 žlice svinjske masti
  • 1 majhno čebulo
  • 1 korenček
  • 1000 ml zelenjavne juhe
  • 1 žličko majarona
  • 1/2 žličke mlete orientalske kumine
  • 2 srednje velika krompirja
  • 200 g kuhane ječmenove kaše
  • 1 klinček
  • česen
  • sol, poper
  • 1 šopek mlade čebule

Priprava

Gobe prelijte z 200 ml hladne vode in jih pustite stati približno 30 minut. Nato jih približno 15 minut kuhajte v isti vodi. V drugi posodi segrejte slanino. Čebulo olupite, jo drobno sesekljajte in jo stekleno popecite na slanini. Dodajte še ostrgano in na rezine zrezano korenje, vse skupaj malce pokuhajte in dodajte sestavine is obeh posod s polovico vode, v kateri so se kuhale. Zalijte z 1 litrom juhe. Vse skupaj zavrite, začinite in pustite, da v pokriti posodi juha lahno vre približno 10 minut.

V tem času olupite krompir in ga zrežite na kocke. Stresite ga v juho in jo kuhajte, dokler se krompir in korenje ne zmehčata (12–15 minut). Nato v juho stresite še kuhan ječmen in ga na kratko zavrite. Nastrgajte olupljen česen s soljo, ga začinite s poprom in juho še enkrat solite. Nato jo porazdelite po skodelicah in jo okrasite z mlado čebulo.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.

Na osebo približno 290 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 55 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord