Juhe za hladne večere

17. 1. 2016
Deli
Juhe za hladne večere (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Ko je zunaj (ledeno) mrzlo, bi najraje ostali v hiši. Naravnost idealen čas za vroče in okusne juhe, ki pogrejejo telo in dušo.

Juha s piščančjim mesom in riževimi rezanci

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 prekajeni piščančji stegni
  • 1 por
  • 2 mladi čebuli
  • 1 čili
  • 5 cm svežega ingverja
  • šopek svežega koriandra
  • 1 žlica sladkorja
  • 3 žlice sojine omake
  • 2 žlici suhega šerija
  • 1 l kokošje juhe
  • 300 g riževih rezancev

Priprava:

1. Meso zrežite na trakove. Por, čebulo in čili zrežite na tanke obročke, ingver olupite in ga drobno nastrgajte.

2. V voku segrejte olje in na njem popecite sesekljan čili, koriandrova stebelca in ingver. Po 1 minuti dodajte meso, por in čebulo. Vse skupaj pecite še 2 minuti, nato dodajte sladkor, šeri in sojino omako.

3. Malce povrite, zalijte z juho in vse skupaj kuhajte še približno 10 minut.

4. Rezance skuhajte po navodilih z embalaže, jih porazdelite po skledicah ali krožnikih, zalijte z juho in okrasite s koriandrovimi lističi.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 360 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 38 g.

Golaževa juha z govedino

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 žlici masla ghee
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 200 g nemastne govedine
  • 2 žlički mlete sladke paprike
  • 1 l goveje juhe
  • po 1 ščepec kumine, mletega čilija in majarona
  • 1 žlica gladke moke
  • 2 strta stroka česna
  • 2-3 olupljeni krompirji (kocke)
  • sol in sveže mlet poper

Priprava:

1. V posodi segrejte pol količine maščobe in na njem podušite čebulo. Dodajte na kocke zrezano meso in vse skupaj pecite 3 minute.

2. Potresite z mleto papriko, premešajte in zalijte s polovico juhe. Začinite s soljo, poprom, kumino in čilijem.

3. Posodo pokrijte in kuhajte meso toliko časa, da se lepo zmehča.

4. V drugi ponvi segrejte preostalo maščobo, nanjo stresite moko in jo pecite toliko časa, da se obarva nekoliko rjavkasto. Zalijte s preostalo juho in premešajte. Mešanico zlijte v juho, dodajte krompir, česen in majaron ter ob občasnem mešanju juho kuhajte približno 15 minut, da se krompir lepo zmehča.

Postrezite s kruhom.

Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.
Na osebo približno: 240 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 18 g.

  • Namig:

Golaževo juho lahko izboljšate s koščkom inčuna. Ne skrbite zaradi okusa po ribi – ne bo ga čutiti, jed bo le nekoliko bolj pikantnega okusa.

Namesto moke za zgostitev uporabite tudi krompir. Ko se meso zmehča, dodajte krompir in ga kuhajte približno 10 minut. Del krompirja, skupaj z nekaj tekočine, nato zmiksajte, da dobite gosto zmes. To vlijte nazaj v posodo in skuhajte do konca.

Čilijeva juha s fižolom

Sestavine za 4 osebe:

  • malo kokosove maščobe (za praženje)
  • 1 večja drobno sesekljana čebula
  • 4 stroki česna
  • 2 korenčka
  • 2 rdeči papriki
  • 250 g svežih šampinjonov
  • 1 žlička posušenega origana
  • pol žličke mletega čilija
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 l piščančje juhe
  • 2 pločevinki rdečega fižola
  • sveže mlet poper in sol

Priprava:

1. Čebulo stekleno popražite na maščobi. Dodajte rezine česna in vse skupaj pecite še 1 minuto.

2. Očistite korenje in šampinjone. Papriko operite in odstranite semenje. Korenje po dolgem prepolovite in ga zrežite na rezine, papriko pa zrežite na trakove. Skupaj z rezinami šampinjonov jih stresite v posodo in potresite z origanom in čilijem. Pecite nekaj minut, primešajte paradižnikovo mezgo in še malce popecite.

3. Prilijte juho in dodajte odcejen fižol ter vse skupaj v pokriti posodi pri srednji temperaturi kuhajte približno 15 minut. Juho začinite s soljo in poprom, jo porazdelite po krožnikih in potresite s sesekljanim peteršiljem.

Postrezite še vročo.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo približno: 380 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 64 g.

Hitra lečina juha z gobami

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 pest suhih gob
  • 2 stroka česna
  • 2 korenčka
  • 2 belušni zeleni
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 300 g rdeče leče
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 2 vejici majarona

Priprava:

1. Gobe stresite v skledo in jih prelijte z 200 ml vroče vode. Čebulo in česen drobno sesekljajte. Korenje očistite in ga tako kot zeleno zrežite na kocke.

2. V posodi segrejte olje in na njem približno 4 minute pecite čebulo, da lepo postekleni. Dodajte česen, po 1 minuti pa še zeleno in korenje.

3.  Zelenjavo pecite približno 2 minuti. Nato ji dodajte lečo, zalijte z juho in primešajte še zmehčane gobe.

4.  Kuhajte približno 15 minut. Juho začinite s soljo in poprom ter jo potresite z majaronom.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo približno: 360 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 58 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"