Kaj je dobro jesti na prazen želodec in česa se je bolje izogibati?

15. 11. 2023
Deli
Nekaterim živilom se je na tešče bolje izogibati. (foto: Profimedia)
Profimedia

Prva stvar, ki jo zjutraj zaužijete, ima nedvomno vpliv na preostanek dneva. 

Nekatera živila so težje prebavljiva in lahko črevesju povzročijo prebavne nevšečnosti, če jih zaužijete na tešče, ne glede na to, če so zdrava. Druga vrsta živil pa ima na želodec blagodejen vpliv, četudi jih pojeste zjutraj na prazen želodec. Dr. Anjali Phatak, nutricionistka, razkriva živila, ki so dobra in slaba izbira za prvi jutranji obrok.  

Katera živila so dobra izbira na prazen želodec?  

Papaja  

Papaja zaradi velike vsebnosti vlaknin ugodno vpliva na delovanje črevesja in spada med najboljša živila, ki si jih lahko privoščite na prazen želodec. Prav tako pripomore k izločanju toksinov in lahkotnejšemu občutku v trebuhu.

Lubenica  

Lubenica je sicer bolj priljubljen sadež poletnih dni, saj hidrira telo in pomaga pri boljši presnovi, toda spada tudi med živila, ki jih je dobro jesti na prazen želodec. 

Namočeni mandlji, datlji in rozine

Čez noč namočeni mandlji imajo kar nekaj ugodnih učinkov. Med drugim izboljšajo prebavo in uravnavajo pH želodca. Tudi rozine so na tešče odlična izbira.    

Chia semena

Chia semena imajo v prehrani obilo koristi, saj so bogate z vlakninami, beljakovinami, zdravimi maščobami, kalcijem in magnezijem. Ugodno vplivajo tudi na prebavo in izboljšanje razpoloženja. Dodajte jih v jogurt ali kosmiče ter z njimi pričnite dan.  

Živila, ki se jih na prazen želodec raje izogibajte

Citrusi

Kljub temu, da so citrusi, kot so pomaranče, kiviji, limone in ananas, zdravi in bogati z vlakninami, se jih na prazen želodec raje izognite. Razlog za to je visoka vsebnost fruktoze in vlaknin, ki lahko upočasni metabolizem in tekom dneva povzroči želodčne težave.  

Surova zelenjava

Tudi surova zelenjava po mnenju nutricionistke ni dobra izbira na tešče, saj otežuje prebavo. Prav tako lahko surova zelenjava na prazen želodec povzroči napenjanje in bolečine v trebuhu, zato jo raje jejte čez dan.

Začinjena hrana

Med živila, ki se jih zjutraj na prazen želodec raje ne privoščite, spada tudi začinjena hrana, ki lahko zjutraj povzroča razdraženo želodčno sluznico in težave z blatom. Začinjena hrana lahko povzroči tudi želodčne krče in pripomore k želodčnim težavam, zato se je na tešče izogibajte.

Pekovski izdelki

Četudi veljajo pekovski izdelki, kot so pecivo, rogljički, žemljice in podobno za priljubljeno izbiro za zajtrk, zaradi vsebnosti kvasa lahko poškodujejo želodčno sluznico in povzročijo napenjanje, če jih uživate na prazen želodec. 

Čokolada  

Tudi sladki hrani se je za prvi jutranji obrok bolje izogniti. Med drugim je to tudi čokolada ali beljakovinske tablice, ter na splošno hrana in pijača, ki vsebuje visoko vsebnost sladkorja. 

Vir: onlymyhealth.com

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Prisluhnite mu tukaj: