Kaj morate vedeti, ko se odločite za veganstvo?

Kaj morate vedeti, ko se odločite za veganstvo? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 10. 2017

Veganski način življenja se ne zgodi čez noč. Potrebnega je veliko načrtovanja in priprav, da boste še vedno uživali vse, kar telo potrebuje za normalno delovanje. Preden zakorakate v veganstvo, preberite te nasvete.

Živalskih proizvodov ne zamenjajte za nezdravo hrano

Če meso zamenjate za bel kruh in testenine, ne boste s tem ničesar pridobili razen kakšnega dodatnega kilograma. Meso vam je nudilo beljakovine, vitamine in minerale, zato mora tudi nadomestek vsebovati vsaj nekaj od tega.

Najti morate nove vire beljakovin

Beljakovine se razgradijo v aminokisline, ki spodbujajo rast celic in pomagajo pri njihovi obnovi. Uživati bi jih morali dnevno, najbolje pri vsakem večjem obroku. Ker ste jih do sedaj verjetno dobili iz jajc in podobnih živil, morate najti nove vire, kot na primer: soja, leča, fižol, kvinoja …

Potrebovali boste nadomestek za vitamin B12

 Vitamin B12 je običajno prisoten v hrani živalskega proizvoda, torej ga v veganskih živilih ne boste našli. Ohranja zdravje živcev in celic ter pomaga graditi DNA, zato primanjkljaj lahko privede do utrujenosti, občutka šibkosti, izgube apetita, težav z živčevjem in depresije. Najbolje bo, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom.

Počasi z izdelki, ki temeljijo na soji

Tu si strokovnjaki še niso povsem enotni, vendar zagotovo drži naslednje: veganska različica »mesa«, ki temelji na soji, ni tako dobra kot pravo živalsko meso. Nadomestki mesa so običajno precej obdelani in polni natrija ter konzervansov. O tem se lahko posvetujete tudi s prehranskim strokovnjakom ali zdravnikom.

Družina in prijatelji bodo postavili veliko vprašanj

Ljudje postanejo precej razdražljivi in občutljivi, ko je govora o njihovih prehranskih navadah. Še posebej, ko spreminjate nekaj, v kar so od nekdaj verjeli. Zato se pojasnjevanja lotite previdno in razložite, da ste začeli prakticirati veganstvo zaradi svojih lastnih razlogov. Pogovor obrnite nase, da sogovornikom ne boste dali slutiti, da morajo zagovarjati svoje prehranske odločitve.

Ne zamenjajte vsega naenkrat

Kot že omenjeno, se veganstvo ne zgodi kar čez noč. Vzame veliko časa in dela. Najbolje je, da začnete postopoma in hrani dodajate več živil rastlinskega izvora, medtem ko hkrati uživate manj živalskih produktov. Začnite z neorganskimi in najbolj umetnimi živili. Opazujte, kako se bo telo odzivalo na spremembe in kako se boste počutili.

Preberite tudi: