Kaj vse lahko naredimo iz krompirjevega testa

23. 4. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Kaj vse lahko naredimo iz krompirjevega testa (foto: revija Lisa)
revija Lisa

"Spet ta krompir!" Pozabite ne pečen ali ocvrti krompirček, stari dobri pire ... Iz krompirja lahko namreč pričarate sijajne in prav nič dolgočasne priloge.

Cmoki se večinoma pripravljajo iz kuhanega krompirja (sestavine so navedene v receptu za osnovno testo, a z 200 g škroba namesto moke) ali pa v enakem razmerju z nastrganim surovim krompirjem.

Olupite 500 g en dan starega kuhanega krompirja in ga iztsinite skozi stiskalnico. Olupite 500 g surovega mokastega krompirja, ga nastrgajte in iztisnite. Prestrezite sok. Zmešajte obe vrsti krompirja, dodajte 100 g moke, 2 jajci, 1 žličko soli in 1 ščepec muškata. Primešajte škrobovo usedlino krompirjeve vode. Oblikujte cmoke in jih po želji nadevajte še s popečenimi kockami belega kruha. V večji posodi zavrite slano vodo in v lahno kipeči vodi cmoke kuhajte 15–20 minut.

Njoke kuhamo zelo kratek čas. Ko priplavajo na površje, so pripravljeni. Postrezite jih s parmezanom ali omako.

Svaljki so še posebej slastni, če jih malce popečemo na stopljenem maslu.

Krompirjevi cmoki pol/pol

1. Osnova testa sta kuhan in surov krompir.

2. Cmoke oblikujte z lahno pomokanimi rokami.

3. Kuhane cmoke iz vode poberite s penovko.

Osnovno testo za njoke in svaljke

Obe vrsti krompirjevega testa se pripravljata iz enakega testa. Za 4 osebe potrebujete: 1 kg mokastega krompirja, sol, 2 rumenjaka, približno 250 g moke

Krompir operite in ga približno 25 minut kuhajte v slani vodi. Olupite ga in še vročega iztisnite skozi stiskalnico za krompir v lahno pomokano skledo. Začinite ga s soljo in počakajte, da se razkadi.

Dodajte rumenjaka in po porcijah toliko moke, da dobite gladko testo, ki se več ne lepi na prste. Testo razdelite na 4 dele in jih na lahno pomokani delovni površini razvaljajte na prst debele zvitke.

Če želite dobiti svaljke, zvitke narežite na približno 3 cm dolge kose in jih na končkih nekoliko zašpičite.

Za njoke zvitke narežite na 2 cm dolge koščke. Vsakega nato malce sploščite z vilicami, da dobite tipičen vzorec.

Njoke in svaljke nato približno 5 minut kuhajte v lahno kipeči slani vodi.

Njoki v aromatični paradižnikovi omaki

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 500 g koščkov paradižnikov (iz pločevinke)
  • sol, poper
  • 100 g naribanega parmezana
  • 100 g rukole
  • približno 1,25 kg kuhanih njokov

Priprava

Olupite česen in čebulo ter ju zrežite na drobne kocke. Stekleno jih popražite na 2 žlicah olja. Dodajte paradižnike in jih dušite približno 5 minut. Začinite jih s soljo in poprom ter dodajte 50 g parmezana.

Rukolo očistite, jo natrgajte na manjše koščke in te na hitro popecite na 2 žlicah olja.

Njoke pogrejte v omaki in jih potresite z rukolo in preostalim parmezanom.

Čas priprave: približno 30 minut.

Na osebo: približno 560 kcal, beljakovine: 20 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 77 g.

Mandljeve kroglice

Za približno 30 kosov iz približno 1 kg iztisnjenega kuhanega mokastega krompirja, 1 rumenjaka, 3 žlic moke in po 1 ščepca soli, popra in muškata pripravite testo. Oblikujte ga v zvitek, zrežite na koščke in jih oblikujte v kroglice. Razžrvkljajte 2 jajci in 4 žlice mleka. Zmešajte 5 žlic drobtin in 200 g mandljevih lističev. Kroglice najprej povaljajte v jajcu in nato v mandljevi mešanici ter jih nato ocvrite.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ