Kako zdravo jesti, če nimate veliko denarja?

Kako zdravo jesti, če nimate veliko denarja? (foto: pexels) pexels
17. 3. 2020

Ali po družabnih omrežjih spremljate ljudi, ki svetujejo o zdravi prehrani, in se sprašujete, kako si lahko privoščijo vso to zdravo hrano? Ali ste nato poskusili enako jesti sami, vendar ste ugotovili, da vaša denarnica tega preprosto ne zmore? Kako torej zdravo jesti, če nimamo toliko denarja?

Tukaj je nekaj najboljših nasvetov, s katerimi boste prihranili.

Načrtujte obroke

Resnica je, da večina zdravih živil sploh ni tako dragih … draga so zgolj zato, ker so vnaprej pripravljena! Obroke načrtujte preprosto tako, da najprej preverite, kaj že imate v hladilniku in zamrzovalniku, nato pa dokupite preproste sestavine in sezonsko zelenjavo.

Kuhajte v velikih količinah

S tem ne boste samo prihranili veliko časa, ampak tudi denarja. Če boste našli obroke, ki jih lahko pripravite iz zelo podobnih sestavin, boste zlahka prihranili še več denarja, ker boste sestavine kupili v večjih količinah.

Čim več obrokov skuhajte v enem dnevu

Prvič, če boste imeli že doma pripravljene obroke, boste veliko manj verjetno zapravljali za prigrizke, ko boste lačni. Včasih pač nimamo volje in energije, da pol ure porabimo za pripravo zdrave večerje.

Drugič, tako se boste lažje držali načrtovanih obrokov, tudi ko se vam ne bo dalo. Vsi imamo dneve, ko se zdrava hrana ne zdi najbolj privlačna. Toda če imate v zamrzovalniku že pripravljeno zdravo večerjo, se boste lažje odločili zanjo kot za nezdravo dostavo.

Kupujte manj zdravih prigrizkov

Prigrizki so dragi, še posebej zdravi. Za trideset evrov lahko kupite za cel teden zelenjave, stročnic in sadja ali pa šest zdravih prigrizkov, ki niso nujni.

Ne pozabite na zdrave pregrehe

Vsi imamo čustven odnos do hrane. Mogoče vas testenine spomnijo na dom ali vas pica potolaži. Zato v načrtovane obroke ne pozabite vključiti svoje najljubše hrane. Če se ji boste povsem odpovedali, vas bo v trgovini veliko bolj verjetno premagala želja po dragih prigrizkih.

Pripravite svojo granolo

Eden od boljših zajtrkov je skodelica rastlinskega mleka ali jogurta s sadjem in granolo. Medtem ko lahko pri sadju prihranite tako, da ga kupite zamrznjenega ali da kupite večjo količino sezonskega sadja in ga zamrznete sami, lahko pri granoli, ki je v trgovinah zelo draga, prihranite tako, da jo pripravite sami.

Sami pripravite zdrave pijače

Nekaj evrov tukaj in nekaj evrov tam na koncu nanese veliko, in še posebej drage znajo biti zdrave pijače. Namesto že pripravljenih jih zato naredite sami, na primer limonado, kombučo, rastlinsko mleko ali ledeni čaj.

Kupujte po spletu

Kupovanje zdrave hrane prek spletnih ponudnikov je lahko veliko cenejše kot v trgovini, še posebej v večjih količinah. Zato vnaprej načrtujte, katerim dražjim zdravim sestavinam se ne morete odpovedati, in jih naročite prek spleta.

Zamrznite hrano, preden zgnije

Namesto da bi se na koncu tedna nase jezili zaradi vseh ovenelih in pokvarjenih sestavin v hladilniku, ki jih morate vreči stran, jih zamrznite, še preden se to zgodi. Večino zamrznjene zelenjave lahko odlično uporabite v juhah in enolončnicah, sadje pa v smutijih ali zdravih sladicah. Listnato zelenjavo lahko narežete in jo dodate bolj kot ne k vsaki jedi.

Povzeto po Life Hacks, Kaja Regula

Poglejte si še: Tako preprosto doma naredite slastne rastlinske napitke

Značke: poceni obroki