Kokos: sadež vseh sadežev?

4. 12. 2011

Kokosovih orehov se drži bolj slab sloves. Pa ne zato, ker vam lahko nepričakovano padejo na glavo, marveč zaradi mesa tega sadeža, ki ga v veliki meri sestavljajo nasičene maščobe. Čeprav je to slišati precej nezdravo, pozna brezkompromisna znanost drugačno zgodbo.

  • Filipinski raziskovalci so odkrili, da je kokosovo olje odlično sredstvo za vlaženje kože, ki obenem tudi zatira mikrobe. Kokosovo olje deluje protimikrobno. To pomeni, da nam lahko pomaga preprečevati infekcije in bolezni, ki jih povzročajo patogeni organizmi, so zapisali v povzetku rezultatov nedavne raziskave iz Nigerije.
  • Kokosovo olje je, podobno kot oljčno olje in maslo, odlično za kuhanje, saj njegove maščobe dokaj dobro prenašajo višje temperature, kar pomeni, da niso močno podvržene oksidaciji, tj. procesu, pri katerem nastajajo zdravju škodljivi prosti radikali. Poiščite de­­viško ali ekstra deviško kokosovo olje.
  • Večino nasičenih maščob v kokosu sestavljajo srednje dolge verige maščobnih kislin. Strokovnjaki za prehrano pojasnjujejo, da telo takšne maščobe raje porablja za energijo, kot pa jih skladišči v obliki trebušne maščobe.
  • Glavna nasičena maščobna kislina v mesu kokosovega oreha, njegovem mleku in olju je lavrinska kislina, ki vpliva na zmanjšanje deleža markerjev srčno-žilnih bolezni tako, da izboljšuje razmerje med skupnim holeste­rolom in dobrim holesterolom HDL, poročajo nizozemski raziskovalci.
  • Sveža kokosova voda, ki jo dobimo samo v mladih, še zelenih kokosovih izdelkih, vsebuje kalij, natrij in glukozo, obenem pa je tudi zelo okusna. Znanstveniki v Maleziji so ugotovili, da je idealen napitek za rehidracijo po vadbi. Izdelek, ki je pripravljen za takojšnje uživanje, boste najlaže našli prek spleta — poiščite O. N. E. 100% kokosova voda (onenaturalexperience.com).
  • Nasvet: Proteinskim šejkom dodajte nesladkano kokosovo mleko in jih tako prehransko in kulinarično obogatite. Kokosovo mleko poiščite na policah z eksotičnimi živili.

 

foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri