Koliko skodelic kave v resnici potrebujemo za stimulacijo možganov? To pravi raziskava

Koliko skodelic kave v resnici potrebujemo za stimulacijo možganov? To pravi raziskava (foto: Profimedia) Profimedia
2. 3. 2023

Koliko skodelic kave spijete dnevno? Raziskava je pokazala, koliko skodelic naj bi stimuliralo možgane. 

Ste ljubitelji kave? Težko se ji je upreti kajne, posebno zjutraj in po kosilu, ali pred tistim pomembnim sestankom ... V omejenih količinah ima kava lahko nekaj dobrih učinkov. Poglejmo, koliko naj bi je zares potrebovali ...

Katera naj bi bila čarobna številka? 

Raziskava, ki je bila opravljena v Hamburgu (Nemčija), se je osredotočila na preučevanje možganov pri več kot 2000 ljudeh, starih med 45 in 74 let. Primerjali so 4 skupine ljudi: 

  • ljudje, ki spijejo manj kot 1 skodelico kave dnevno
  • ljudje, ki spijejo 1 do 2 skodelici kave dnevno
  • ljudje, ki spijejo 3 do 4 skodelice kave dnevno
  • ljudje, ki spijejo 5 do 6 skodelic kave dnevno

Kakšni so bili rezultati? 

Rezultati so pokazali, da naj bi imeli najmočnejšo strukturo možganov ljudje, ki spijejo 3 do 4 skodelice kave dnevno. Pri tem so upoštevali več dejavnikov, med drugim kortikalno debelino, ki je povezana z višjo inteligenco. Izboljšanje pri stimulaciji možganov so opazili vse od tistih, ki ne pijejo kave, do oseb, ki spijejo med 3 in 4 skodelice dnevno, pri zadnjih (5 do 6 skodelic) pa je ostalo enako. 

A previdno, raziskava ni bila ravno dobro zasnovana. 

Avtorji so ugotovili, da je bila raziskava opravljena na majhni, homogeni skupini anketirancev. Poleg tega so bili sodelujoči, ki so spili več kave, na začetku bolj zdravi in izobraženi, kar bi lahko bilo moteče, vendar teh dejavnikov niso upoštevali. Poleg tega bi morali opraviti več raziskav, ki bi ugotavljali, ali ima kava brez kofeina podoben učinek. 

Kljub vsem pomanjkljivostim zgornje informacije nakazujejo, da naj bi kava podpirala delovanje možganov in dobro vplivala na splošno zdravje. 

Kaj vse povezujemo s kavo? 

  • manjše tveganje za srčno-žilne bolezni
  • manjše tveganje za bolezni jeter
  • manj težav s prebavo
  • boljše počutje in prebujenost
  • lažjo zbranost in osredotočenost na naloge

Kljub vsemu se ob posebnih zdravstvenih stanjih posvetujte s svojim zdravnikom in upoštevajte njegova navodila. Ne glede na to, ali kavo kupite, si jo skuhate sami s skrivnimi sestavinami, ali je to družaben dogodek s prijatelji, se prepričajte, da je ne pijete prepozno v dnevu. To bi lahko vplivalo na vaš spalni ritem

Prav tako se kavi raje izognite ali pijte brezkofeinsko, če ste po njej živčni, anksiozni, čutite hitrejše bitje srca, ali opažate druge težave, ki bi lahko bile povezane s kavo. 

Ne pozabite, da so za dobro delovanje možganov potrebni še drugi dejavniki, kot je spanje, gibanje, ustrezna prehrana, družabno življenje ... 

Z užitkom si privoščite svojo skodelico kave, vendar ne polagajte vanjo vseh svojih upov. 

Ste že poslušali najnovejšo epizodo podkasta? 🔊

Mag. inž. prehrane in ustanovitelj Zadnje diete Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: