Temne lise na korenju? Uživanje je dovoljeno le v enem primeru

3. 6. 2024
Deli
Temne lise na korenju? Uživanje je dovoljeno le v enem primeru (foto: Profimedia)
Profimedia

Zakaj se na korenju pojavijo temne lise? Je takšno živilo varno uživati?

Težko si je predstavljati juho ali zelenjavno obaro brez korenja. Ta zdrava zelenjava, ki pozitivno vpliva na naš vid (čeprav ne toliko, kot smo bili prepričani v otroštvu), lahko prispeva tudi k zdravju prebave, srca in kože.

Ne spreglejte:

Korenje lahko uživamo na različne načine: kuhano, pečeno, surovo... Vendar pa se ob nepravilnem shranjevanju na njem lahko pojavijo črne oziroma temne lise, kar postavlja vprašanje, ali je korenje še vedno varno za uživanje.

Takšne lise so običajno posledica glivične bolezni, še posebej glive Thielaviopsis basicola. Stanje imenujemo tudi "črna gniloba korenja".

Če so se lise pojavile šele pred kratkim in jih lahko obilno odstranimo z lupilnikom ali nožem, je korenje še vedno užitno, vendar le, če nima grenkega okusa. V nasprotnem primeru ga zavrzite. Prav tako ga zavrzite, če so lise že prekrile večji del ploda.

Korenje se lahko prideluje na vrtu in pogosto kupuje v plastičnih posodah v trgovinah. Najboljši način shranjevanja je v hladilniku, vendar izven plastične embalaže, ki spodbuja rast glivic. Priporočljivo je, da korenje kupujete v večjih količinah brez plastične embalaže – tako se boste izognili odpadkom, zelenjavo pa lahko shranjujete neposredno v platneni vrečki.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič