Krompir - najbolj priljubljena priloga

22. 11. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Krompir - najbolj priljubljena priloga (foto: profimedia, stockfood photo)
profimedia, stockfood photo

Kar na mizo s tem čudovitim gomoljem – je zdrav in tako vsestranski

Krompir lahko kuhamo, pečemo, pretlačimo v pire, izdelamo njoke ali cmoke. Vsebuje tudi veliko vitamina C in malo kalorij. Na voljo je tudi čedalje več starih, že nekoliko pozabljenih sort.

Pozor!

Olupljen krompir položite v vodo, da ne porjavi, vendar za največ en dan. Zelene dele odrežite, ker vsebujejo naraven strup solanin.

V kakšni obliki?

Mokaste sorte so primerne za pireje, cmoke in krokete; krompir, ki se malo razkuha, za slan krompir in krompir v oblicah; krompir, ki se ne razkuha, pa za pečen krompir, za narastke in solate.

Slan krompir

Krompir olupite in ga operite. 20 do 25 minut ga kuhajte v slani vodi. Odcedite. Pikantna različica: z zelišči in čilijem.

Pire

Za 4 osebe: olupite in operite 800 g krompirja. 20 do 25 minut ga kuhajte v slani vodi. Vodo po kuhanju odlijte in krompir pretlačite ali pa ga iztisnite skozi posebno stiskalnico za svaljke. Ne uporabljajte paličnega mešalnika, ker bo pire preveč lepljiv. Krompirju primešajte 50 g masla in postopoma 250 ml toplega mleka. Pire začinite s soljo in muškatnim oreščkom.

Njoki

Za 4 osebe: olupite in operite 1 kg krompirja in ga približno 25 minut kuhajte v slani vodi. Vodo odlijte in krompir iztisnite skozi posebno stiskalnico. Počakajte, da se ohladi. Primešajte mu 250 g moke, 1 jajce in sol. Zgnetite testo in iz njega oblikujte 2 cm debele zvitke. Te narežite na 3 cm dolge koščke. Malce jih zatisnite z vilicami. Skuhajte jih v vreli slani vodi. Ko priplavajo na površje, so kuhani.

Gratin

Za 4 osebe: pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Olupite in operite 800 g krompirja in ga nastrgajte na rezine. Kot bi polagali strešnike, jih razporedite po modelu za narastke. Vsako plast solite in poprajte ter jo prelijte z malce smetane (skupno 200 g). Gratin potresite s 40 g nastrganega parmezana. Potresite s kockami 1 žlice masla in ga pecite približno 40 minut.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"