Kuhajte z okusnimi in aromatičnimi divjimi zelišči

9. 7. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Kuhajte z okusnimi in aromatičnimi divjimi zelišči (foto: profimedia, stockfood photo)
profimedia, stockfood photo

Za nekatere ljudi so plevel, za druge pa užitek. Divja zelišča imajo bolj aromatičen okus od številnih solat in vsebujejo več zdravih vitalnih snovi.

Koprive (1)

Za testo za testenine, pesto, kot zelenjava in solata. Aroma: lahno kiselkasta, oreškasta.

Priprava kopriv

Uporabite samo nežne mlade liste. Da vas ne bodo ožgale dlačice, med pobiranjem in čiščenjem nosite rokavice. Koprivo na hitro poparite ali pa liste zavijte v brisačo in jo povaljajte z valjarjem. Rastlina izgubi pekoč učinek v povezavi z maščobo (olje, maslo) ali kisom. Liste dodajte ob koncu kuhanja.

Rogovilček (2)

Za zelenjavni sok ali solate odrežite vrhnje štiri liste. Tekne kot glavnata solata.

Plahtica (3)

Za solato in juhe. Listi so lepa dekoracija. Aroma: kiselkasta, trpka.

Regačica (4)

Za zelene smutije, zeliščno skuto, pesto. Aroma: blaga, spominja na korenje in peteršilj.

Kislica (5)

Sveže mlade liste na hitro skuhajte. Lahko jih zamrznete in pokuhate. Za solate, juhe ali omake k ribam. Svež, kiselkast okus.

Regrat (6)

Za solate z oreščki. Cvetlice za limonado. Listi grenko-trpki, aromatični.

Rman (7)

Fina začimba za juhe in enolončnice. Lističi imajo okus po zelenju korenja.

Ozkolistni trpotec (8)

Listi so slastni na kruhu, v pivskem testu, kot solata in zelenjava. Okus po jurčkih.

Mrtva kopriva (9)

Bela in rdeča. Spominja na navadno koprivo. Liste podušite kot špinačo. Posušeni kot jušna začimba. Citronasta, nežna aroma po šampinjonih. Sladki cvetovi.

Navadna zvezdica (10)

Slastna kot pomaka k zelenjavi in na kruhu. Okus po mladih koruznih storžih.

Juha iz divjih zelišč

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 čebulo (kocke)
  • 50 g masla
  • 2 žlici moke
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 250 ml mleka
  • 2 pesti sesekljanih divjih zelišč
  • sol, poper
  • 1 šopek peteršilja (sesekljanega) • muškat

Priprava

Čebulo podušite na maslu. Primešajte moko in jo zarumenite. Med mešanjem prilijte še juho. Lahno jo pustite vreti približno 5 minut. Prilijte mleko in ga zavrite. Nato primešajte zelišča in juho zmeljite s paličnim mešalnikom. Začinite jo s soljo, poprom in muškatom. Glede na okus jo potresite z divjimi cvetovi (na primer marjetice) in lističi rmana.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"