Kulinarično popotovanje: Okusi Azije

Kulinarično popotovanje: Okusi Azije (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 12. 2014

Brez dobre gurmanske izkušnje ne spoznaš druge kulture in potovanje skozi paleto okusov je pogosto vrhunec potovanja. Sprehodimo se po azijskih tržnicah, ki so prava eksplozija barv, vonjav in zakladnica nešteto okusov. Pa dober tek!

Azijske tržnice niso le barantanje za sestavine, iz katerih bo nastal okusen obrok, ampak doživetje, avantura in tudi pregovorno najcenejša restavracija v mestu. Med sprehodom mimo stojnic najprej pritegne pisana barvitost, sledijo vonjave in na koncu okus vse skupaj lepo poveže v celoto.

Bananin cvet

Pri nas je skoraj nepoznan, v Aziji pa je del vsakodnevne ponudbe. Na bananovcu privabi pogled z značilno vijoličasto barvo, nad njim pa se kmalu začne razvijati šop banan.

Bananin cvet

Mimogrede, uporaben je celoten bananovec, tudi steblo, ki je, narezano na drobno, delikatesa za živino, listi bananovca so pa tako ali tako najboljši krožnik ali streha.

Bananin cvet se najpogosteje uživa kot solata. V Kambodži sredico bananinega cveta narežejo in skupaj z limeto namočijo v vodo ter vse skupaj zmešajo z začimbami, korenčkom, piščancem ter prelijejo s polivko iz čilija, česna, šalotke, palminega sladkorja, soli in seveda nepogreš­ljive ribje omake. Z veseljem vam namesto piščanca dodajo tudi kozice. Osvežilno!

Laoška klobasica

Klobasica je speci­aliteta Laosa, najbolj pa jo opevajo v Luang Prabangu, nekdanji laoški prestolnici.

Laoška klobasica

Za slovenskega popotnika, navajenega okusa preverjene kranjske klobase, je iskanje približka po Aziji kar izziv in včasih travmatična izkušnja. Vsak popotnik namreč prej ali slej podleže in se mu stoži po domačem okusu. In kaj je lepšega kot zagrizniti v nekaj podobnega domači klobasi – a tukaj se skriva težava. Klobasa in veliko slad­korja v Aziji gresta z roko v roki, pri nas pa ne. Zato velikokrat sledi razočaran pogled popotnika.

A laoška klobasica, polnjena z zmleto svinjino (včasih tudi pekočo govedino), suhim čilijem, šalotko, poprom, začinjena še s koriandrom, limonino travo in soljo, pač ne razočara. Odlično z žara!

Tamilok

Tamilok je vrsta drevesnega črva, ki živi v razvejenih koreninah mangrov. Predvsem na Palawanu, enem od filipinskih otokov, pa je tudi kulinarična specialiteta, ki jo najdete v restavracijah.

Tamilok, vrsta drevesnega črva

Da se v naravi, če preživljate prosti čas bolj robinzonsko, srečate s tamilokom, morate vedeti, kje pravzaprav so korenine in katere so najboljše skrivališče. Ko tak­šno korenino odkrijete, jo izse­kate in prepolovite – ob dobrem ulovu se bo v njej skrivalo kar nekaj črvov.

Zakaj jih pojesti? Okus imajo podoben ostrigam ali lignjem, bogati so s proteini. Je pa tamiloka najbolje zaužiti surovega s kisom. Eksotično!

Napisal Roman Križanič za revijo Playboy, foto: Shutterstock, Roman Križanič, Juš Medič

Značke: Azija