Kvašen šarkelj

Kvašen šarkelj (foto: stockfood photo) stockfood photo
9. 4. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Zelo dober tudi za zajtrk

Za 12 kosov potrebujete

  • 75 g rozin
  • 2 žlici češnjevca
  • 15 g svežega kvasa
  • 7 žlic mlačnega mleka
  • 250 g moke
  • 1 noževo konico soli
  • 65 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 100 g zmehčanega masla
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • malce sladkorja v prahu

Priprava

Rozine čez noč namočite v češnjevcu. Kvas zdrobite in polovico stopite v mlačnem mleku. Moko presejte v skledo. Sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite sol, sladkor, razžvrkljano jajce, maslo, mleko s kvasom in preostalo mleko. Dobro pregnetite vse sestavine. Skledo s testom pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in ga pustite na toplem vzhajati približno 1 uro, da podvoji svoj volumen.

Namastite model za šarkelj (premera 23 cm) in ga potresite z moko in mandlji. Testu vgnetite še rozine in ga porazdelite po modelu. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in pustite, da testo vzhaja še približno 1 uro oziroma dokler ne sega približno 2 cm čez rob modela.

Pečico segrejte na 190 stopinj (ventilatorsko na 170 stopinj) in v njej pecite šarkelj približno 40 minut. Po koncu peke počakajte, da se šarkelj ohladi, nato pa ga potresite še s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 1 ura in 5 minut + namakanje 12 ur + vzhajanje 2 uri.

Na kos: približno 220 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 26 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri