Ljubljanski grad: kulinarična podoba Slovenije na ogled na fotografski razstavi

Ljubljanski grad: kulinarična podoba Slovenije na ogled na fotografski razstavi (foto: Ljubljasnki grad) Ljubljasnki grad
1. 5. 2021

Slovenija je v leto 2021 vstopila kot Evropska gastronomska regija. Naziv podeljuje Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT). Mozaik promocijskih aktivnosti v letu Slovenije kot Evropske gastronomske regije dopolnjuje tematska fotografska razstava »Ljubezen gre skozi želodec«, ki bo do 13. junija na ogled v Galeriji S na Ljubljanskem gradu.

Stičišče evropskega alpskega, mediteranskega, kraškega in panonskega prostora je botrovalo oblikovanju edinstvene slovenske gastronomske podobe.

Ta temelji na vključevanju lokalnih sestavin: od pridelkov s polj in z vrtov do nabranih sestavin s travnikov in iz gozdov, od soli iz jadranskih solin do medu, ki ga nabirajo avtohtone čebele ter od vina do mineralnih voda, po katerih slovijo naša zdravilišča. Lahko bi dejali, da je raznolika gastronomija del edinstvene in raznolike slovenske kulture.

Božo Ještar/Arhiv Muzej sodobne zgodovine

Muzejska fotografska zapuščina 20. stoletja

Bogata muzejska fotografska zapuščina skoraj celotnega 20. stoletja, ki jo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, ohranja številne kulinarične podobe Slovenije: od vsem dobro poznanih slanikovih pojedin in tipičnih slovenskih jedi, kot so kranjska klobasa, idrijski žlikrofi ali potica, vse do nepoznane polžje pojedine.

Avtorjem reportažnih fotografij: Marjanu Cigliču, Ediju Šelhausu, Dušanu Gostinčarju, Lojzetu Jerali in Vlastji Simončiču se s svojimi gastronomskimi fotografijami pridružuje večkrat nagrajeni kulinarični fotograf Janez Pukšič. Njegove fotografske kreacije razstavi dodajajo prav posebno piko na i; zaradi nevsakdanje kompozicije tipičnih slovenskih jedi v sodobni izvedbi izjemnih kulinaričnih šefov te dobijo povsem novo podobo.

Cilj razstave je prikazati, da edinstveno slovensko gastronomijo ustvarjajo posamezniki, ki vse od v zemljo položenega semena s svojo ljubeznijo do narave in vseh naravnih danosti omogočajo, da je v Sloveniji kar 24 gastronomskih regij s kar 365 značilnimi ali nosilnimi prepoznavnimi jedmi in pijačami.

Kustosinja razstave: Andreja Zupanec Bajželj
Razstavo je galerija pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Preberite še: Kam na izlet? Kobariški muzej je odprt vse dni v letu, poleti do 20.ure. Letos praznuje 30 let delovanja