Lubenica: zdravilna hrana poletja!

Lubenica: zdravilna hrana poletja! (foto: unsplash) unsplash
8. 7. 2020

Lubenica je zdravilna hrana poletja, še posebej v podnebjih, kjer so poletja vroča, kot je to tudi pri nas.

Lubenica je eden mojih najljubših sadežev že od malih nog! Spomnim se, da sem že kot mala punčka poleti najbolj uživala v ohlajenih koščkih lubenice in nobena čokolada ali piškotek me nista tako navdušila in prepričala kot prav lubenica. Z lubenico se je lahko meril edino še sladoled! 

Šele veliko let kasneje, ko sem začela svojo pot izobraževanja s področja tradicionalne kitajske medicine, sem spoznala, da je lubenica veliko več kot dober, sočen in zdrav sadež.

Lubenica je v resnici zdravilna hrana poletja, še posebej v podnebjih, kjer so poletja vroča kot je to tudi pri nas.

Lubenica in tradicionalna kitajska medicina

V tradicionalni kitajski medicini imajo živila in zelišča energetske lastnosti; vsako živilo ima svojo energijo in vpliva na energijo določenega organa v telesu (v TKM to pomeni na celotni meridian določenega organa).

Lubenica je v kitajski medicini opisana kot živilo, ki vpliva na

  • srce,
  • mehur in
  • želodec.

Predstavlja živilo, ki telo hladi in telo očisti presežka vročine v telesu.

Čeprav jo dandanes v supermarketih najdemo skorajda skozi celo leto, je to hladilno živilo, zato se uživanje lubenice priporoča zgolj v vročih poletnih mesecih.

Pozimi in jeseni našemu telesu prija hrana, ki nas greje. Če v tem času uživamo hladilno hrano, lahko poškodujemo energijo meridianov in Qi energijo telesa. 

Preverite: Težko zaspite, ko se temperature povzpnejo? Razlog je morda TA

Lubenica je odlična tudi zato, ker je polna slastnih sokov, ki negujejo telesne tekočine in nam hkrati pomagajo pri uriniranju.

To je zelo učinkovita strategija, ki pomaga odpravljati poletno vročino iz telesa. V kitajski medicini velja, da vročina v telesu lahko povzroča zaprtje in lubenica je odlična pomoč za to pogosto težavo, saj telo ohladi in obogati s tekočino.

Še ena čudovita lastnost lubenice skozi oči TKM pa je tudi njen pomirjujoč učinek na našega duha; posledično nam pomaga ublažiti frustracije, nemir in skrbi.

Če imate težave s šibkim prebavnim sistemom, pa lubenico uživajte v zmernih količinah. V kitajski medicini namreč velja, da je vsa surova hrana že sama po sebi mrzla hrana in je zato lahko težja za prebavni sistem.

Če imate težave z napihovanjem in vetrovi ali prehitro prebavo, uživajte lubenico v zmernih količinah in začnite s krepitvijo črevesja in/ali želodca.

Lubenica je čudovito živilo tudi z vidika zahodne medicine, saj je bogata s kartenoidi, antioksidanti in vitamini, kot so likopen vitamin A in C ter vitamin B1 in B6. Na naše telo deluje protivnetno in nas ščiti pred prostimi radikali. Zelo bogata je tudi z elektroliti, zato nam učinkovito pomaga pri hidraciji telesa.

Vzhod ali Zahod - s kateregakoli vidika pogledamo, vidimo, da je lubenica zdravo in idealno živilo za vroče poletne dni!

Semena lubenice - odpadek?

Semena lubenice nikar ne zavrzite, saj imajo tudi ta številne krepčilne lastnosti za naše telo.

Posušena semena lubenice lahko uporabimo za čaj:

  • Jušno žlico posušenih semen lubenice narežemo ali zmeljemo (nekateri pa uporabijo kar cele) in jih prelijemo s pol litra vrele vode ter pustimo, da se čaj ohladi. Zatem ga precedimo in takoj popijemo.

Če je možno, čaj vedno pripravljamo sproti in pijemo svežega. Čaj pijte vsaj 3-krat tedensko, lahko pa tudi večkrat dnevno.

Semena lubenice v kitajski medicini krepijo ledvice - spodbujajo uriniranje in istočasno pomagajo nižati pritisk, saj imajo vazodilatorne učinke (širijo žile).

S krepitvijo ledvic krepimo tudi sposobnost telesa, da preko ledvic izloči v vodi topne toksine. Edgar Cayce je ta čaj še posebej priporočal ljudem, ki imajo ledvične kamne.

Pomembno!

Lubenico (kot vse drugo sadje) vedno uživajte na prazen želodec - nikoli po obroku in vedno vsaj pol ure pred drugo hrano.

Moje navdušenje nad lubenico iz otroških dni še vztraja, zato si jo poleti vedno rada privovščim v izobilju - ponavadi jo prepolovim in vsebino pojem kar z veliko žlico!

Uživajte v poletnih dneh!

Diana Vlahinič, TCM
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine
www.or-ca.si

Ali pa: