Mediteranska pita s paradižniki

11. 9. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Mediteranska pita s paradižniki (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Iz pekača – idealno za ljube goste

Za 9 kosov potrebujete

  • 100 g parmezana v kosu
  • 4 jajca
  • 200 g moke
  • 50 g rukole
  • 100 g masla
  • sol, poper
  • 8 velikih paradižnikov
  • 150 g kisle smetane
  • 100 g smetane
  • nariban muškatni orešček

Priprava

Parmezan naribajte. V testo zgnetite moko, maslo, beljak, noževo konico soli in 75 g parmezana. Testo zavijte v folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

Paradižnike oplaknite in jih zrežite na rezine. Zmešajte kislo smetano, preostala jajca in preostal rumenjak. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

Testo razvaljajte na pomokani delovni površini (30 x 22 cm), ga položite v namaščen pekač (28 x 20 cm) in privzdignite robove. Po testu najprej porazdelite rezine paradižnikov, nato jajčno kremo in vse skupaj potresite s preostalim parmezanom. Pito pecite približno 35 minut. Po koncu peke jo 5 minut pustite še v izklopljeni pečici.

Rukolo oplaknite, jo otresite do suhega in jo po potrebi natrgajte na manjše kose. Pred serviranjem jo potresite po piti.

Čas priprave: 60 minut + hlajenje 30 minut.

Na kos: približno 320 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 18 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek