Meni za uživače: Hrustljava gos s svaljki in slastno omako iz rdečega vina

Meni za uživače: Hrustljava gos s svaljki in slastno omako iz rdečega vina (foto: Arhiv revije Lisa) Arhiv revije Lisa
21. 2. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Prsi ali stegno? Najbolje oboje! In zraven še slastna omaka iz rdečega vina.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 2 veliki čebuli
  • 2 žlici stopljenega masla 
  • 1 žlico sladkorja 
  • 1 žlico paradižnikove mezge
  • 300 ml rdečega vina 
  • 1 žličko brinovih jagod 
  • sol, poper
  • po 2 gosjih prsi in stegni
  • 600 ml gosje osnove (iz kozarca) 
  • 350 g lisičk 
  • 3 žlice masla
  • 500 g svaljkov (gotov izdelek)
Priprava:

1. Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200 stopinj).

2. Očistite jušno zelenjavo in čebulo ter oboje zrežite na drobne kocke. Oboje popecite na vročem stopljenem maslu v pekaču. Nato zraven popražite še sladkor in paradižnikovo mezgo. Prilijte vino in vse skupaj zavrite na visoki temperaturi. Dodajte začimbe.

3. Meso oplaknite in ga obrišite s papirnato brisačo. Nato ga natrite s soljo in poprom ter položite na meso. Vse skupaj pecite v pečici približno 45 minut.

4. Temperaturo pečice zmanjšajte na 85 stopinj (vklopite zgornji in spodnji grelnik, brez ventilatorske peke) in meso pecite še približno 3 ure. Med peko ga večkrat prelijte z gosjo osnovo. 

5.  Očistite gobe in jih približno 5 minut dušite na maslu. Nato jih začinite. Z njimi 5 minut pecite še svaljke. Prevretek precedite, odstranite maščobo, ga pokuhajte in nato začinite. Po potrebi ga zgostite.

6. Vse skupaj postrezite na enem krožniku in po želji jed še okrasite. Zraven lahko ponudite rdeče zelje s kumkvatom.

Čas priprave: približno 4 ure in 5 minut.
Na osebo: približno 890 kcal, beljakovine: 62 g, maščobe: 58 g, ogljikovi hidrati: 20 g.