25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Najboljši recepti za jedi z žara

Najboljši recepti za jedi z žara (foto: Revija Lisa) Revija Lisa
7. 6. 2014 Vir: liza.aktivni.si

V teh dneh se boste težko ognili piknikom in pečenju na žaru. A zakaj bi se? Žar je super. Ni boljšega kot meso, zelenjava in ribe, pečene na žaru.

Goveji steak s paradižniki in feto

Za 4 osebe potrebujete:
  • 700 g manjših krompirjev
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper
  • 1000 g govejega bočnika
  • 1 žličko morske soli
  • 1 žličko mlete kumine
  • 1 žličko mletega česna
  • pol žličke mletega popra
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 80 g fete

Priprava:

Krompir operite in ga zrežite na koščke. Položite jih v posodico za žar, jih nakapajte z oljčnim oljem in potresite s soljo in poprom. Posodo odstavite z direktnega ognja in krompir pecite, dokler se ne zmehča.

Meso obrišite, ga obrežite, če je treba, in ga zrežite na porcije. Vsa zelišča zdrobite v možnarju. Potresite po mesu in ga pustite nekaj časa počivati pri sobni temperaturi.

Meso položite na vročo žar ploščo in ga z vsake strani pecite približno 6 minut. Nato naj meso 5 minut počiva na toplem ali pa ga zavijte v prozorno folijo.

Krompir potresite s sesekljanim peteršiljem in feto ter ga malce zapecite. Meso zrežite na tanke trakove in jih postrezite s krompirjem.

Goveji kebab s porom

Revija Lisa

Za 4 osebe potrebujete

  • 500 g rostbifa
  • 4 pore
  • sveža zelišča
  • sol

Za marinado:

  • 4 žlice sladkorja
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 1,5 žlice sojine omake 
  • poper
  • 1 žlico sladko-kisle čili omake
  • 1 žlico nastrganega ingverja

Priprava

Dobro operite meso, odstranite membrane in ga zrežite na kocke (približno 2,5 cm). Očistite por in uporabite le bele in lahno zelene dele. Narežite jih na enako velike kose kot meso. Oboje za približno pol ure namočite v pripravljeno marinado.

Nato oboje vzemite iz marinade, malo odcedite in meso ter zelenjavo nataknite na kovinska ali lesena nabodalca.

Položite jih na žar ter jih zapecite z vseh strani. Marinado zlijte v ponev in jo segrejte do vretja, da se lepo zgosti. Nabodalca položite v omako in jih nekajkrat obrnite. Potre­­site s svežimi zelišči.

Jajčevci s svežim sirom

Revija Lisa

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 večji jajčevec
  • 500 g zrnate skute
  • 1 dl oljčnega olja
  • 3 žlice mleka
  • 2 stroka česna
  • sesekljan drobnjak
  • sol

Priprava

Jajčevec dobro operite in ga zrežite na približno 0,5 cm debele rezine. Začinite ga s soljo in poprom in rezine popecite na žaru. Pečene rezine premažite z oljčnim oljem in zmečkanim česnom in počakajte, da se ohladijo.

Zrnato skuto dobro zmešajte z mlekom in preostalim oljčnim oljem. Začinite jo s soljo in poprom in dodajte sesekljan drobnjak.

Pečene jajčevce zvijte v kornete in jih napolnite s skutno mešanico. Postrezite s kruhom.

Riba na žaru

Revija Lisa

Za 4 osebe potrebujete

  • 4 porcije bele ribe
  • 1 limono
  • 1 limeto
  • 30 g masla
  • 4 vejice pehtrana
  • mlet beli poper
  • 1 žličko čilijevih kosmičev

Priprava

Dobro operite limono in limeto. Ribo začinite s soljo in poprom, jo nakapajte s sokom polovice limone in limete ter jo za nekaj čas postavite v hladilnik.

Vsako ribo nato denite na kos aluminijaste folije, jo prekrijte s tankimi rezinami limone in limete, dodajte vejico pehtrana, kos masla, jo potresite s čilijevimi kosmiči in papriko ter jo zavijte v paketek.

Te položite na žar in ribo pecite 7–10 minut z vsake strani. Postrezite z zelenjavno solato in pečenim krompirjem.

Značke: piknik žar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri