Karamelni krofkiSestavine:Testo:• 2/5 margarine (100 g) • 4 zvrhane žlice moke tip 500• 200 ml vode • 3 jajca • 1 ščepec soliPreliv:• 12 zvrhanih žlic sladkorja • 200 ml vode• sok ene limone • 1 čajna žlička nastrgane limonine lupine• 3 žlice vaniljeve arome • 2 žlici maslaPriprava:Paljeno testo: V kozico položimo margarino ter jo raztopimo. Dodamo moko in sol ter premešamo. Prelijemo s hladno vodo in ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se naredi testni cmok, ki odstopi od stranic kozice. Odstavimo z vira toplotne energije. Kuhano testo napol ohladimo. Nato dodamo tri jajca in s pomočjo mešalnika zmešamo v gladko zmes. S pomočjo dresirne vrečke na pekač, obložen s peki papirjem, brizgamo kupčke v velikosti grozdja. Kupčke testa pokapamo z vodo, pekač položimo v ogreto pečico na 185 °C in pečemo 20 minut. Nato zmanjšamo temperaturo na 155 °C in sušimo 15 minut.Karamelni preliv: V ponev ali kozico stresemo kristalni sladkor in pražimo približno 4 minute, da se spremeni v svetlo rjav karamel. Zalijemo s hladno vodo (bodite previdni, saj se lahko zaradi neprevidnosti in reakcije karamela na vodo opečete!) in limoninim sokom. Dodamo limonino lupino in vaniljevo aromo ter kuhamo toliko časa, da se karamel stopi. Večkrat premešamo. Nato dodamo maslo in kuhamo še toliko časa, da se raztopi.Krofke iz kuhanega testa stresemo v posodo ali pekač in prelijemo s karamelnim prelivom. Pustimo počivati eno uro in med tem večkrat premešamo. Karamelne krofke zložimo na servirni krožnik ter pokapamo s preostankom sirupa.Recept je prispeval Blaž – avtor bloga Blaž kuha (www.blazkuha.si).