Ne pozabite na rdeči radič!

Ne pozabite na rdeči radič! (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2015

Zagotovo ni boljšega kot rdeči radič s toplim krompirjem, zabeljen z bučnim oljem. A radič ni le odlična solata, je tudi zelo zdravo živilo.

Njegovi listi so odličen vir fenolnih flavonoidnih antioksidantov, kot sta npr. zeaksantinom ter lutein. 100 gramov listov zagotavlja 8832 µg teh pigmentov.

Zeaksantin spada v ksantofilno kategorijo flavonoidnega karotenoida (rumeno barvilo), ki se osredotoča predvsem na osrednjo mrežnico v očeh. Skupaj z luteinom pomaga oči ščititi pred s starostjo povezano boleznijo ARMD, saj filtrira škodljive ultra-vijolične žarke.

Sveži listi vsebujejo tudi zmerne količine esencialnih vitaminov B-kompleks, ki so bistvenega pomena za telo, saj jih to pridobiva iz zunanjih virov kot dopolnilo pri prebavi maščob, ogljikovih hidratov ter beljakovin.

Značke: radič