Nekaj sladkega ob kavici - 3 recepti za sladke malenkosti

27. 4. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Nekaj sladkega ob kavici - 3 recepti za sladke malenkosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Da ne bi gostom ob kavici vedno ponudili samo piškote, vam predstavljamo tri recepte za sladke malenkosti.

Čokoladna stračatela

Za 4 osebe potrebujete:

  • 100 g čokolade
  • 80 g masla
  • 90 ml smetane
  • 80 g maskarponeja
  • 80 g polnomastne skute
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 4 lešnike in kakav za okrasitev

Priprava:

1 V kozici segrejte majhno količino vode. Postavite jo nad nepregorno skledo. V kozico nalomite čokolado, dodajte zmehčano maslo in vse skupaj stopite. Štiri kovinske modelčke postavite v zamrzovalnik.

2 Smetano čvrsto stepite. Dodajte maskarpone, skuto in sladkor v prahu ter vse skupaj gladko zmešajte. Kremo nato postavite v hladilnik.

3 Skledo s stopljeno čokolado postavite v pomivalno korito, napolnjeno z ledeno mrzlo vodo, in počakajte, da se čokolada malce shladi. Ko več ne steče, če jo dvignete z nožem, skledo vzemite iz vode. Modelčke vzemite iz zamrzovalnika in jih v več slojih premažite s pripravljeno čokolado. Med sloji ne sme biti praznih vmesnih prostorčkov. Modelčke še za 2 minuti postavite v zamrzovalnik, preostalo čokolado pa previdno vmešajte v kremo.

4 Modelčke vzemite iz zamrzovalnika. Do vrha jih napolnite s kremo in jo pogladite. Modelčke nato od strani malce segrejte in iz njih previdno vzemite vsebino. Desert okrasite s kakavom in lešniki.

Pita s hruškovim nadevom in gozdnimi sadeži

Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g listnatega testa (zvitek)
  • 1 veliko zrelo hruško
  • 200 g skute
  • 1 žlico praška za vaniljev puding
  • 1 jajce
  • pest robid
  • pest gozdnih jagod
  • moko za delovno površino

Priprava:

1 Razgrnite listnato testo in z njim obložite model za pite, ki ste ga oplaknili pod hladno vodo. Oblikujte robove in testo na več mestih prebodite z vilicami.

2 Hruško olupite, odstranite peščišče in sadež nastrgajte v skledo. Dodajte skuto, prašek za puding in jajce ter vse skupaj dobro premešajte. Mešanico prelijte po testu in jo potresite z robidami in nekaj jagodami.

3 Pito 30 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Ko se ohladi, jo okrasite s preostalimi jagodami.

Kremni narastek z rezanci in sadjem

Za 4 osebe potrebujete:

  • 250 g širokih rezancev
  • 300 g češenj ali višenj
  • 50 g mletega maka
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 250 g svežega kremnega sira
  • 100 ml smetane
  • 100 g sladkorja v prahu
  • maslo za model
  • sladkor v prahu in mak za okrasitev

Priprava:

1 Testenine skuhajte do mehkega v vreli slani vodi, jih oplaknite pod hladno vodo in odcedite.

2 Češnjam odstranite koščice in jih primešajte testeninam. Dodajte še mak in vaniljev sladkor. Namastite model in vanj porazdelite mešanico.

3 Smetano zmešajte s kremnim sirom in sladkorjem v prahu in mešanico prelijte po testeninah. Narastek 30 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Postrezite ga z mešanico maka in sladkorja v prahu. Prelijete ga lahko tudi s stopljenim maslom.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"