Nič več plastičnih slamic za čistejše okolje!

29. 7. 2021 Promocijsko sporočilo

V McDonald'su so zelo pozorni na to, iz česa je izdelana embalaža za njihove izdelke. Že več kot 90 odstotkov je izdelane iz papirja, kartona ali recikliranega materiala. Pri različnih papirnatih vrečkah so pozorni tudi na to, da je papir manj potiskan, ni lakiran ipd. Tudi odpadke sortirajo zelo pazljivo, do vsake slamice in papirčka natančno. Zdaj je na vrsti naslednji korak ...

Slamice iz papirja in pribor iz lesa

K vaši priljubljeni pijači ali šejku v McDonald'su ne boste več dobili plastične slamice, ampak papirnato. K solati ali sladoledu pa leseno žličko ali lesene vilice. Izkušnja bo nekoliko drugačna, a užitek v okusni osvežitvi bo morda zato še pristnejši.

Za čistejša morja in oceane

Plastika je postala za naš planet le težko obvladljiva nadloga. Zaradi malomarnega ravnanja tisoče ton plastičnih odpadkov dnevno konča v morjih in oceanih, kjer so pogosto usodni za morske živali, na koncu pa se v obliki mikroplastike vračajo nazaj na naše krožnike. Kar 70 % morskih odpadkov sestavljajo drobni plastični predmeti za enkratno rabo, kakršne zdaj v Evropski uniji umikamo iz uporabe.

Shutterstock

Umik izdelkov iz plastike za enkratno uporabo

V letu 2021 v Evropski uniji začne veljati prepoved uporabe in prodaje več skupin izdelkov iz plastike za enkratno uporabo. Poslavljajo se plastične vatirane palčke, plastični pribor, krožniki, slamice in posode za hrano iz ekspandiranega polistirena, ki jih takoj po uporabi zavržemo. »V McDonald'su pozdravljamo takšno odločitev in verjamemo, da jo podpirajo tudi naši gostje,« je povedal Denis Potočnik iz družbe Alpe-Panon d.o.o., lastnice McDonald'sove franšize v Sloveniji.

Shutterstock
Ponekod pisali peticije

Ponekod po svetu, kjer je McDonald's že pred časom uvedel papirnate slamice, je bilo kar precej negodovanja med gosti. V Veliki Britaniji, na primer, je več deset tisoč uporabnikov podpisalo peticijo proti papirnatim slamicam, ker se te v pijači prehitro razmočijo in ostane le še kupček papirnate kaše. A kljub temu je povsod kmalu prevladal večinsko pozitiven odziv. In kakšen bo odziv uporabnikov pri nas?

Izboljšane papirnate slamice

»Pričakujemo, da bo v Sloveniji sprememba lepo sprejeta, saj je okoljska zavest med našimi gosti na razmeroma visoki ravni. Sicer pa mi uporabljamo zelo kakovostne papirnate slamice, ki se ne razmočijo tako hitro kot prve,« je še razložil Denis Potočnik.

Če se vam torej pripeti, da kdaj svojo papirnato slamico pustite v pijači predolgo, se nikar ne hudujte. Korist za okolje je neskončno pomembnejša od takšne drobne nevšečnosti.

Fotografije: Shutterstock in arhiv McDonald’s Slovenija

Značke: mcdonalds