Odpoklic živila: v priljubljeni zelenjavi so odkrili rakotvorno snov

21. 9. 2023
Deli
Odpoklic živila: v priljubljeni zelenjavi so odkrili rakotvorno snov (foto: Profimedia)
Profimedia

V zelenjavi so odkrili nevarno snov, ki med drugim lahko povzroča rakava obolenja, okvare ledvic ter prezgodnjo smrt.

V prejšnjem tednu smo poročali o odpoklicu moke, ki je predstavljala tveganje za zdravje otrok. Kot kaže pa je zdaj pri nas že prišlo do novega umika izdelka, tokrat priljubljene zelenjave.

Na spletni strani republike Slovenije obveščajo, da se iz ponudbe umika korenje.

"Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega vzorčenja živil odvzela vzorec korenja, v katerem je bila ugotovljena presežena mejna vrednost kadmija," so zapisali na strani. Korenje je bilo na voljo na Mestni tržnici Celje.

Kaj je kadmij?

Na spletni strani NIJZ pojasnjujejo, da je človek kadmiju izpostavljen prek zraka, pitne vode in hrane. 

Glavni vir širše onesnaženosti okolja s kadmijem so gnojila, pridobljena iz fosfatnih rud. V okolje pride tudi preko odpadnih vod,  zgorevanja fosilnih goriv ali odpadkov. Pronica lahko v podzemno vodo.

Prisotnost kadmija v hrani je posledica onesnaženosti tal in vode tako iz naravnih virov kot iz antropogenih dejavnosti. Kadmij v zemlji in vodi prehaja v rastline in vodne  organizme ter se akumulira v prehranski verigi.

Kako kadmij vpliva na zdravje?

Kopičenje kadmija v ledvicah povzroči okvaro ledvic.

Kopičenje kadmija v telesu povzroča motnje v metabolizmu kalcija, fosforja in vitamin D, posledično pa osteomalacijo (zmanjšana mineralizacija in mehčanje kosti) ali osteoporozo (izguba gostote in krhkost kosti). Zaenkrat pa še ni povsem znano, ali do tega pride zaradi predhodne okvare ledvic ali neposrednega vpliva kadmija.

Kadmij je uvrščen v I. skupino po IARC (Mednarodna agencija za raziskovanje raka), kar pomeni, da je dokazano rakotvoren za človeka. Kadmij v zraku povzroča raka pljuč, obstajajo pa omejeni dokazi, da je povezan tudi s pojavom raka na ledvicah, jetrih in prostati.

Študije, opravljene na ljudeh, ki živijo na območjih, onesnaženih s kadmijem, kažejo na povečano splošno umrljivost na teh območjih.

Strokovnjaki so odkrili tudi šibko povezavo med izpostavljenostjo kadmiju in pojavom kardiovaskularnih bolezni (visok krvni pritisk, srčna kap). Dolgotrajna izpostavljenost kadmiju je povezana s povišanim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo.

Podatki o odpoklicanem živilu

Ime živila: KORENJE
Pridelovalec: Pilih Stanko, Košenica pri Celju

Pridelovalec izvaja odpoklic korenja s trga, ki je bilo v prodaji na lastni stojnici, na Mestni tržnici Celje.

Kaj storiti, če imate izdelek doma?

Zaradi presežene mejne vrednosti kadmija živilo ni varno za uživanje. "Za vračilo izdelka se naj potrošniki obrnejo na pridelovalca, na mestu nakupa," svetujejo na spletni strani.

Bonus video: Je hrana na naših policah sploh varna?

Pojasnjuje Zala Mlinšek, mag. inž. prehrane: