Pašta fižol - italijanska narodna jed, ki jo imamo radi tudi Slovenci (+recept gospodinje iz Napolija)

Pašta fižol - italijanska narodna jed, ki jo imamo radi tudi Slovenci (+recept gospodinje iz Napolija) (foto: profimedia) profimedia
28. 11. 2020

Pasta e fagioli (testenine in fižol) je priljubljena in preprosta tradicionalna italijanska enolončnica, ki so jo jedli predvsem na podeželju. Od kje natančno prihaja ni čisto jasno, no največkrat se omenja regijo Campagna (okolica Napolija) in Emilia (okolica Bologne).

Zaradi vpliva Italijanov je pašta fižol že zelo dolgo priljubljena jed tudi v Sloveniji, še posebej na Primorskem. V ZDA jed med italijansko emigracijo imenujejo pasta fasul, v Neaplju pa je znana pod imenom pasta e fasule. Pašta fižol ali fižolova enolončnica s testeninami je omenjena tudi v legendarni pesmi "That's Amore" (1953), ki je najbolj znana v izvedbi slavnega Dean Martina.

Glavni sestavini te enostavne jedi sta kot nam že ime pove - fižol in testenine, jed pa je v osnovi vegetarijanska, seveda pa je okus še veliko boljši, če se v enolončnici kuha tudi kos svinjskega mesa. V jed se pogosto doda balzamični kis in nariban parmezan. V Sloveniji jo največkrat jemo s tradicionalno kranjsko klobaso.

profimedia
Pašta fižol po receptu napolitanske gospodinje!

Za 6 oseb potrebujete:

  • 1,5 l juhe
  • 200 g prekajenega mesa
  • ½ žličke posušenega timijana
  • 1 pločevinko belega fižola (850 ml)
  • 150 g drobnih testenin
  • sol, poper
  • 3 paradižnike
  • ½ šopka majarona
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 50 g naribanega parmezana

Priprava:

Juho prelijte v lonec in jo zavrite. Dodajte slanino in timijan ter 15 minut pokrito kuhajte pri zmerni temperaturi. Fižol na cedilu oplaknite, odcedite, dodajte k slanini in kuhajte še 15 minut.

Medtem skuhajte testenine v vreli osoljeni vodi po navodilu z embalaže. Paradižnike poparite in olupite. Odstranite jim semenje in jih sesekljajte. Majaron oplaknite, lističe potrgajte in jih sesekljajte. Čebulo in česen olupite in sesekljajte ter popražite na vročem olju. Dodajte paradižnik in majaron ter kuhajte od 2 do 3 minute. Enolončnico po okusu solite in poprajte.

Meso vzemite iz juhe in ga narežite na koščke. Skupaj s testeninami ga vrnite v juho in na hitro pogrejte. Enolončnico postrezite, posuto z naribanim parmezanom.

Čas priprave: približno 50 minut.

Preberite še:  Najbolj priljubljen sendvič v ZDA - slastni "kubanec".ali Sarma je turška jed, a smo jo vzeli zelo za svojo (imamo odličen recept!)