Za prste obliznit: TO je skrivnost popolno pečenega hrustljavega krompirčka, ki jo je zaupala znana kuharica (recept)

25. 9. 2023
Deli
Za prste obliznit: TO je skrivnost popolno pečenega hrustljavega krompirčka, ki jo je zaupala znana kuharica (recept) (foto: Profimedia)
Profimedia

Marsikdo je ljubitelj pečenega, hrustljavega krompirčka, ki si ga privošči ob kosilu ali kar tako, kot občasni prigrizek. 

Toda kljub temu, da se zdi peka hrustljavega krompirčka precej enostavna zadeva, nekaterim uspe speči prav poseben hrustljav krompirček, po katerem se cedijo sline. 88-letna Mary Berry, zvezdnica oddaje Great British Bake Off, je razkrila skrivnostni recept svojega hrustljavega krompirja, ki navdušuje.

Kraljica kuhanja glede svoje kuharske skrivnosti pravi: »Rada imam krompir, narezan na relativno majhne koščke. V osoljeni vodi jih dam kuhat na štedilnik za kakšnih osem ali deset minut, nato vodo odlijem. Nato krompir v zdrob ali moko, ter ga spečem v pečici na malo olja.«  

Tukaj je recept

Sestavine:
  • 1 kg na koščke narezanega krompirja
  • 60 gramov zdroba
  • Štiri žlice maščobe ali rastlinskega olja (po svoji izbiri)
  • Sol po želji   
Priprava:

Pričnite s tem, da da pečico segrejete na 220 °C za ventilatorsko pečico. V času, ko se pečica segreva, dajte krompir v lonec s hladno osoljeno vodo in kuhajte toliko časa, da se malce zmehča. Nato krompir odcedite v cedilu, da se osuši. V naslednjem koraku ga dajte nazaj v lonec in ga stresite (to bo lažje, če ga pokrijete s pokrovko).

Dodajte zdrob in ga ponovno stresajte po loncu, da se popolnoma obloži. Pekač segrejte, da bo zelo vroč, nato dodajte maščobo in za pet minut postavite v pečico brez krompirja. Šele nato dodajte krompir.

Na koncu v pekač skupaj s krompirjem položite timijan in ga postavite v pečico, kjer ga pecite približno 45 do 55 minut. Na polovici poti časa peke, preverite in ga obrnite. Ko se speče, še toplega servirajte in uživajte v jedi! 

Vir: mirror.co.uk

Morda bi vas zanimalo tudi:

Ana Zrimšek o prehrani žensk

V epizodi Aktivni podkasta je z nami Ana Zrimšek, strokovnjakinja na področju prehrane žensk v obdobjih zanositve, nosečnosti in po porodu. Zaupala nam je vse, kar moramo vedeti o prehrani v omenjenih obdobjih. Vse to in še več v epizodi Aktivni podkasta.

Epizodi prisluhnite tukaj: