Pečena račka z vanilijevimi hruškami

24. 12. 2012 Vir: liza.aktivni.si

Meni za praznično večerjo.

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 čebulo
  • 1 jabolko
  • 2 korenčka
  • 200 g zelene
  • 1 račko (2 kg)
  • sol, poper
  • 1 vejico rožmarina
  • 500 ml perutninskega fonda
  • 100 ml belega vina
  • 50 ml hruškovega soka
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 žlico limoninega soka
  • 1 vaniljev strok
  • 2 hruški viljamovki
  • 2 žlici škroba
  • 1–2 žlici sladkorja s pomarančno aromo

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Čebulo sesekljajte. Pripravite jabolko, korenje in zeleno ter jih sesekljajte. Rački zunaj in znotraj začinite ter nadevajte z jabolkom in čebulo.

V trebušno votlino položite rožmarin in odprtino zašijte. Preostalo zelenjavo razporedite po pekaču in nanjo položite račko. V pečici ju pecite približno 30 minut. Nato prilijte fond in pecite še od 1,5 do 2 uri. Račko večkrat prelijte s fondom.

Zavrite vino, sok, sladkor, limonin sok in razprt vaniljev strok. Dodajte očiščene in narezane hruške ter jih zdušite. Račko posujte s pomarančnim sladkorjem in jo pod žarom hrustljavo zapecite. Omako presedite in ji odstranite maščobo. Po okusu jo začinite in zgostite s škrobom.

Čas priprave: približno 3 ure 30 minut.

Na osebo: približno 1000 kcal, beljakovine: 76 g, maščobe: 65 g, ogljikovi hidrati: 28 g.