Pečenka z začimbami

23. 1. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Pečenka z začimbami (foto: jahresve)
jahresve

S plaščkom iz kumine in česna

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 kg svinjine (na primer pleče)
  • sol, poper
  • 5 žlic stopljenega masla
  • 6 žlic kuminovih semen
  • 10 strokov česna
  • približno 500 ml juhe
  • 5 en dan starih žemljic
  • približno 250 ml mleka
  • 2–3 jajca
  • drobtine
  • 1 čebulo
  • 1 šopek peteršilja
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici moke

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Meso začinite in ga popecite na stopljenem maslu. Kumino in iztisnjen česen zmešajte v mazljivo mešanico. Porazdelite jo po pečenki in meso postavite v pečico. Ko se meso spodaj obarva rjavo, postopoma prilijte juho in meso pecite 90–100 minut.

Žemljice zrežite na kocke. Mleko zavrite in ga prelijte po kruhu. Čebulo olupite in jo tako kot peteršilj sesekljajte in podušite na maslu. Stresite k žemljicam. Dodajte še moko in 2 jajci ter vse skupaj zmešajte. Po potrebi dodajte še malce drobtin ali tretje jajce. Začinite. Testo oblikujte v cmok in ga pustite počivati 30 minut.

Iz testa oblikujte 4–5 cmokov in jih položite v vrelo slano vodo. Temperaturo kuhalne plošče znižajte in cmoke v odprti posodi kuhajte še približno 20 minut.

Meso vzemite iz pečice, ga pokrijte z aluminijasto folijo in pustite počivati približno 10 minut. Sok pečenke precedite in ga začinite. Postrezite s cmoki.

Čas priprave: približno 2 uri in 55 minut.

Na osebo: približno 920 kcal, beljakovine: 62 g, maščobe: 59 g, ogljikovi hidrati: 38 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"