Vsaka gospodinja ima svoj preverjeni recept za palačinke, ki običajno vsebuje jajca, moko, mleko ali vodo, malo soli in zmes je pripravljena za peko. Nekateri recepti vključujejo tudi mineralno vodo ali pecilni prašek, a palačinke lahko lepo uspejo tudi brez njiju.
Ne spreglejte:
- Geomagnetna nevihta naj bi danes zadela Zemljo. Kje bodo lahko videli severni sij?
- Ščitnica ga je uničila: slavni pevec se bori z resnimi težavami, divja mladost ga drago stane
Pri peki palačink je tudi olje nekoliko kontroverzna sestavina - nekateri ga dodajo v testo, spet drugi ga le kanček uporabijo v ponvi pred vsako palačinko.
Zakaj pa so včasih palačinke žilave, ne glede na to, katere sestavine damo v testo?
Odgovor je preprost, a ga pozna le malo ljudi – to je zato, ker ste testo predolgo mešali! Najpogosteje se zmotijo tisti, ki nimajo veliko izkušenj in verjamejo, da je treba vložiti več truda, da bodo palačinke boljše.
Resnica pa je, da se z dolgim mešanjem razvije več glutena v testu, zaradi česar postanejo palačinke bolj žilave. Bistvo je v nečem povsem drugem – jajca s ščepcem soli na hitro premešajte z vilico, dodajte mleko, nato moko in zmešajte ravno toliko, da se zmes enakomerno poveže.
Pustite, da masa na kratko odstoji, nato po želji dodajte vodo, da ne bo grudic, in ne bo potrebe po dolgem mešanju. Palačinke bodo mehke in topile se bodo v ustih.
Vir: krstarica.com
https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/konzerva-tune-kovina-zivo-srebro-cink/