Penasta čemaževa juha

6. 5. 2012

Čemaž, to pravo darilo pomladi, ima izjemne zdravilne učinkovine ter nekoliko blažji okus, a podobne lastnosti kot domači česen. Nekdaj cenjeno zdravilo se danes vse pogosteje uporablja tudi pri kuhi. Z malce domišljije lahko pripravite okusno pojedino.

Pri nabiranju čemaža bodite previdni, da ga ne zamenjate s strupeno šmarnico ali podleskom. Sicer pa se lahko uporablja vse dele rastline - liste, cvetove, čebulice, plodove ...

Čemaž je odličen za pripravo različnih jedi, kot je na primer čemažev pesto, z njim lahko zamenjate čebulo ali česen, odlični so tudi zrezki s čemaževim nadevom.

Danes pa lahko pripravite okusno penasto čemaževo juho.

Penasta čemaževa juha

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g pora
  • 50 g masla
  • 1 l kokošje juhe
  • 100 g čemaža
  • 250 g smetane
  • sol, poper
  • 1 žlico limoninega soka

Priprava:

Por operite in ga zelo na drobno sesekljajte. Popražite ga na maslu in ga zlijte z juho. V pokritem loncu ga kuhajte pri srednji temperaturi 15 minut.

Čemaž operite in zrežite na tanke trakove.

Polovico smetane stepite in jo skupaj z 2 žlicama čemaža prihranite za konec. Nestepeno smetano in preostali čemaž vmešajte v juho in jo dobro zmeljite. Začinite jo s soljo, poprom in limoninim sokom.

Juha ne sme več zavreti, sicer bo čemaž postal rjav.

Juho nalijte v ogrete globoke krožnike in vanjo položite žličnike iz stepene smetane. Posujte s preostalim čemažem in takoj postrezite.

Iz revije Lisa

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri