Piškotek, ki vsako leto zahteva več življenj. Ste ga že kdaj poskusili?

Piškotek, ki vsako leto zahteva več življenj. Ste ga že kdaj poskusili? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 10. 2022

Majhni, okrogli in rahlo gumijasti piškotki so še posebej popularni v Aziji, vendar jih poznamo tudi v Evropi. Pravzaprav jih je zelo enostavno pripraviti doma. 

Iz riževe moke, vode in sladkorja pripravite testo, ki ga nato napolnite z različnimi nadevi. Tradicionalno pa se izdelava začne s kuhanjem lepljivega riža, sorte močigome, ki ga nato pretlačijo v gladko testo. 

Moči (mochi) je sicer na voljo v številnih različicah, najpogostejša je daifuku – to so okrogli kolački, ki so polnjeni z različnimi sestavinami, kot so fižolova pasta ali pasta iz črnega sezama, matcha čaj, arašidovo maslo in celo sladoled. Na Havajih pa je denimo mochi pečena poslastica iz sladke riževe moke in kokosovega mleka.

Da bi bili čim bolj privlačni, jih pogosto pobarvajo z jedilnimi barvami. 

Ker je testo navadno pripravljeno iz riževe moke, ki je nevtralnega okusa (včasih uporabijo tudi druge, kot je kinako, pražena sojina moka), moči postrežejo tudi k slanim jedem. 

Profimedia

Moči (mochi) se že stoletja povezuje z Japonsko. Prvotno se je pojavil v obdobju Jajoj, železni dobi, in uživali so ga le premožni, kasneje je služil v verskih obredih, saj so ljudje verjeli, da prinaša srečo in zdravje. 

Vendar pa je priljubljeni posladek mnogim prinesel nekaj povsem nasprotnega od sreče – zadušitev in smrt, največkrat med praznovanjem novega leta v Aziji.

Po poročanju japonskih medijev, je 90 % tistih, ki jih zaradi zadušitve z močijem odpeljejo na urgenco, starih 65 let ali več, sledijo otroci. Čeprav oblasti ob vsakem praznovanju novega leta izdajo javno opozorilo, riževi kolački vsako leto terjajo več življenj.

Zaradi gumijaste in lepljive teksture ga je treba uživati še posebej previdno, v majhnih grižljajih, da se izognemo nezgodam.

Če se odločite poskusiti moči, ga torej dobro in počasi prežvečite, svetuje Punkufer.hr.

Preverite še:
To je mesto, kjer je prepovedano umreti