Polnozrnat kolač s čebulo in šunko

22. 3. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Polnozrnat kolač s čebulo in šunko (foto: revija čarovnija okusa)
revija čarovnija okusa

Vsak košček se kar stopi v ustih

Sestavine za 8 kosov

za dno:

  • 155 g drobno mlete polnozrnate moke
  • 70 g mletih ovsenih kosmičev
  • ščepec soli
  • 50 g zmehčanega masla
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 rumenjak
  • 5 žlic vode

za nadev:

  • 1 žlička masla
  • 6 mladih čebul
  • 3 jajca
  • 200 ml mleka
  • 200 g kisle smetane
  • ščepec muškatnega cveta
  • sol, poper
  • 140 g pečene ali dušene šunke v debelih trakovih
  • 3 žlice drobno nastrganega trdega sira (pekorino ali parmezan)

Priprava

Zmešajte moko, ovsene kosmiče in sol. Dodajte koščke masla in olje ter zgnetite mrvice. Primešajte rumenjak in postopoma še hladno vodo. Zgnetite gladko in kompaktno testo, ga zavijte v prozorno folijo in za približno 1 uro postavite v hladilnik. Nato ga razvaljajte na nekoliko večjo velikost, kot je pekač.

Testo položite na papir za peko in ga prenesite v pekač. Oblikujte rob. Dno večkrat prebodite z vilicami, ga pokrijte s papirjem za peko in obtežite s suhimi stročnicami. Nato ga približno 15 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Odstranite papir in stročnice in testo pecite še 10 minut. Medtem očistite čebulo in jo podušite na malce masla. Ohladite.

Jajca razžvrkljajte z mlekom, dodajte smetano in vse skupaj začinite z muškatnim cvetom, soljo in poprom. Po dnu testa razporedite čebulo in šunko in prelijte z jajčno maso. Potresite s sirom. Temperaturo pečice zmanjšajte na 170 stopinj in kolač pecite še približno 25 minut, da se zgornja plast obarva lepo zlato rjavo. Pečen kolač zrežite na porcije in jih postrezite tople ali hladne.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut

Na kos približno 390 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 24 g

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord