Zdravnik: To so 3 prehranski dodatki, ki jih mnogi zanemarjajo, toda za ljudi po 50. letu so ključni

14. 9. 2024
Deli

Uravnotežena prehrana in redna telesna aktivnost pripomoreta k ohranjanju dobrega zdravja, toda nekateri prehranski dodatki lahko k temu še dodatno prispevajo.   

V procesu staranja, postaja ohranjanje energije in zdravja še nekoliko bolj pomembno, še zlasti po 50. letu.

Ne glede na to, ali gre za podporo zdravju sklepov, hitrejši metabolizem ali večjo vzdržljivost, lahko prehranski dodatki igrajo ključno vlogo pri spodbujanju splošne vitalnosti, trdi zdravnik, dr. Michael Lahey. V nadaljevanju razkrivamo nekaj prehranskih dodatkov, ki jih priporoča vsem starejšim od 50. let.  

Ne spreglejte:

Prehranski dodatki, ki so še posebej priporočljivi za ljudi po 50. letu

1. Magnezij

Magnezij že na splošno velja za esencialen mineral, ki bistveno prispeva k zdravju mišic in izboljšuje splošno gibljivost in moč. Pripomore tudi k preprečevanju mišičnih krčev in okorelosti, zmanjšuje negativne učinke stresa in utrujenosti.   

Po nedavnih raziskavah so magnezij imenovali za mikrohranilo, ki pomaga pri upravljanju različnih fizioloških procesov, od delovanja mišic in živcev do nastajanja energije. »Pri ljudeh, starejših od 50. let, je magnezij koristen za nadzor mišičnih kontrakcij, povečanje energije in izboljšanje zdravja srca in ožilja,« poudarja dr. Lahey.

Ženska pije magnezij.

Magnezij je mikrohranilo, ki pomaga pri upravljanju različnih fizioloških procesov, od delovanja mišic in živcev do nastajanja energije.

Profimedia

2. Vitamin D

Vitamin D je bistven za absorpcijo kalcija, kar pomaga k ohranjanju močnih in zdravih kosti, zob in krepitvi imunskega sistema. Nanj ne bi smeli pozabljati tudi starejši, saj se kostna gostota s staranjem zmanjšuje, kar povečuje tveganje za zlome in osteoporozo.

»Vitamin D koristi zdravju kosti, imunskemu sistemu, mišični moči in energiji«, poudarja zdravnik. Dodaja, da lahko zadostna količina vitamina D, ki jo je mogoče zaužiti tako v prehrani (na primer mastnih ribah in jajcih), kot v prehranskih dodatkih, pomaga zmanjšati tveganje za zlome, bolečine v kosteh in oslabelost v mišicah.  

3. Omega-3 maščobne kisline

Kronična vnetja, ki se lahko tekom let v telesu povečujejo, lahko privedejo do bolečin v sklepih in mišicah ter zmanjšane gibljivosti. Pri blaženju tovrstnih tegob in simptomov lahko koristijo omega-3 maščobne kisline, ki imajo močne protivnetne lastnosti. Prav tako zmanjšujejo nelagodje in spodbujajo boljše fizično počutje ter zmanjšujejo vnetja.  

Dr. Lahey še dodaja, da omega-3 maščobne kisline izboljšujejo tudi zdravje krvožilnega sistema ter pomagajo pri gibanju sklepov in miselnih procesih, kar se odraža v boljši telesni energiji in dobrem razpoloženju. Omega-3 maščobne kisline so sicer poleg orehov, lanenih semen, repičnem olju in ribah, prisotne tudi v ribjem olju.   

Vir: index.hr

So nadvse priljubljena, toda polna sladkorja in soli: To je 5 najslabših živil, ki se lahko znajdejo na vašem jedilniku