Previdno pri jemanju: velike količine teh prehranskih dopolnil lahko poškodujejo ledvice

2. 4. 2024
Deli
Previdno pri jemanju: velike količine teh prehranskih dopolnil lahko poškodujejo ledvice (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav so prehranski dodatki lahko koristni, je z njimi treba ravnati previdno.

Prehranska dopolnila mnogi uporabljajo za nadomeščanje mikro in makrohranil ter odpravljanje določenih zdravstvenih težav. Vendar pa jemanje dodatkov prinaša tudi določena tveganja, sploh, če jih uživamo več od priporočljive dnevne doze.

Med dodatki, ki v večjih količinah lahko povzročajo nevšečnosti, sodijo tudi vitamin C in beljakovine v prahu.

Ne spreglejte:

Vitamin C

Vitamin C lahko pomaga okrepiti imunski sistem in izboljšati splošno zdravje, vendar je v preveliki količini lahko tudi škodljiv. Na portalu n1info.hr opozarjajo, da preko 2000 miligramov vitamina C dnevno lahko povzroča nastanek ledvičnih kamnov.

Beljakovine v prahu

Beljakovine oziroma proteini v prahu so še posebej priljubljeni pri športnikih in posameznikih, ki si želijo zgraditi mišično maso. Tudi v splošnem velja, da je pomembno dnevno zaužiti dovolj beljakovin - v kolikor nam to ne uspe s hrano, so beljakovine v prahu lahko odlična in priročna pomoč.

A pozor: prepogosto uživanje beljakovin v prahu v prevelikih količinah lahko povzroča poškodbo ledvic. Ledvice igrajo ključno vlogo pri filtriranju odpadnih produktov presnove in prekomeren vnos beljakovin lahko otežuje ta proces filtriranja, kar privede do poškodb.

Ko govorimo o zdravi prehrani, je ključno poudariti, da so prehranski dodatki res samo to - dodatki, in nikakor ne nadomestilo pestre, uravnotežene prehrane. Pri dodatkih bodite zmerni, pred pričetkom jemanja se posvetujte s strokovnjakom in upoštevajte priporočen odmerek, ki je naveden na embalaži.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ