Pri hujšanju vam lahko v resnici pomagajo le KUHANI ovseni kosmiči – razlog pa je ta!

Pri hujšanju vam lahko v resnici pomagajo le KUHANI ovseni kosmiči – razlog pa je ta! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 9. 2023

Ovseni kosmiči so pravo superživilo in precej vsestranski. Toda kaj je dejansko boljše za telo in zdravje? In kaj učinkoviteje pri hujšanju – surova/nepredelana ali kuhana različica? 

Ovseni kosmiči imajo vse: vsebujejo 70 odstotkov ogljikovih hidratov, 15 odstotkov beljakovin, so bogat vir nenasičenih maščob, vitaminov B skupine, vitamina K ter magnezija, železa in cinka. So tudi bogati z vlakninami, od teh beta-glukan lahko celo zniža raven holesterola in pomaga uravnavati krvni sladkor. 

Če si torej radi privoščite kosmiče, naredite veliko dobrega za telo. Toda kako pripravljeni so boljši – surovi ali kuhani? Eden od načinov priprave vsekakor bolje pomaga pri hujšanju. 

Preverite tudi: "Želim pridobiti mišice in izgubiti maščobo na trebuhu." Dietetičarka ji je svetovala, naj si privošči več teh živil!

Nepredelani oz. surovi ovseni kosmiči

Naš želodec surove kosmiče, ki jih preprosto vmešamo v jogurt ali mleko, brez težav prebavi. 

Vendar pa ovseni kosmiči vsebujejo fitinsko kislino! Snov, ki jo najdemo v številnih živilih rastlinskega izvora. Ta nase veže druga hranila, ki jih vsebujejo kosmiči, kot so železo, cink, kalcij in magnezij ter prepreči njihovo absorpcijo. To lahko zmanjša hranilno vrednost obroka.

Toda obstajajo načini za zmanjšanje vsebnosti fitinsk kisline. Že samo namakanje v hladni vodi (vsaj 30 minut, nekateri viri pa navajajo, da je še boljše čez noč, v vodi s kančkom limoninega soka) razgradi fitinsko kislino. Vsebnost fitinske kisline pa se zmanjša tudi s kuhanjem ali fermentiranjem. 

Kuhani in lepljivi – so takšni resnično boljši?

Hladen zajtrk od telesa zahteva dodatno energijo. Telo mora hrano segreti, ker prebavni encimi in črevesne bakterije, ki pomagajo pri razgradnji, najbolje delujejo pri določeni temperaturi. Hladen zajtrk lahko torej upočasni prebavni proces in pri nekaterih ljudeh povzroči nelagodje, kot so napenjanje, plini in krči. 

Po toplem obroku je ravno obratno, saj telesu ni treba segrevati hrane, da bi se začel proces prebave. Tako mu ostane veliko energije, ki jo lahko porabi za preostanek dneva.

Obvezno preverite še: Ta skrivna sestavina bo naredila vaše jutranje kosmiče zares kremaste (Pripravljeno v 10 minutah!)

Sicer se s segrevanjem oz. kuhanjem izgubijo nekatere pomembne hranilne snovi (v vodi topni vitamini in encimi), vendar občutek sitosti traja veliko dlje, saj se spremeni tekstura in poveča volumen. Kuhani ovseni kosmiči so mehkejši in bolj nasitni. Odlično za hujšanje torej. 

Zaključek 

Oba načina priprave ovsenih kosmičev imata svoje prednosti in slabosti. Medtem ko surovi ovseni kosmiči, vmešani v mrzlo tekočino, ohranijo več hranilnih snovi, vas kuhana različica ohranja dlje časa site. Torej, če želite shujšati, posezite tudi po topli različici.

Viri: focus.de, webmd.com, healthline.com, huffpost.com
Še en fantastičen recept – za kavoljubce:
Imate radi kavo? Tako doma pripravite maslo z okusom kave, ki bo vaš novi najljubši namaz za zajtrk