Rafinirana ali hladno stiskana olja?

Rafinirana ali hladno stiskana olja? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 6. 2017

Brez slabe vesti uporabljate olja? 

Večina negativnih mnenj glede olj temelji na visoko procesiranih oljih, ki se večinoma uporabljajo v restavracijah, v hitri prehrani in v konvencionalnih produktih.

Najbolj problematična rafinirana olja so: sončnično, koruzno, repično, sojino olje. 

Medtem ko so naravna in zdravju koristna olja pripravljena s hladnim stiskanjem, so rafinirana pripravljena s zahtevnimi kemičnimi procesi, ki vključujejo segrevanje na visokih temperaturah, procesiranje z naftnim topilom, dodajanje kislin... 

Z uporabo fosfatov ali fosforne kisline se iz olja odstranijo proteini, ogljikovi hidrati ali fosfatidi. S tem postopkom se podaljša življenjska doba olja, ker v  njem ni več snovi, ki bi se hitro kvarile. Sledi nevtralizacija z natrijevim bikarbonatom ali natrijevim karbonatom (soda).Sledi beljenje. S tem postopkom se čistijo oksidacijski produkti (npr. peroksid), ostanki neželenih snovi iz prejšnjih faz ter naravna barva olja. Za beljenje se uporablja belilna zemlja ali aktivno oglje. Olje gre še v postopek deodorizacije. Olja se še enkrat segrevajo v tuljavi, ob tem pa jim vbrizgavajo še vročo paro, ki se navzame vonja. Vse se dogaja pri temperaturah med 220 in 240 stopinj C! (vir: zazdravje)

V telesu so takšne maščobe popolnoma nekoristne! Tovrstna olja lahko sproščajo toksične kemikalije, ki škodujejo našemu zdravju in jih povezujejo z raznimi boleznimi ter vsebujejo trans maščobe. 

Vas to odvrne od uporabe olj?

Ni se potrebno odreči uporabi olj, le zamenjati jih je potrebno z bolj zdravo alternativo.

Hladno stiskana olja so koristna za zdravje, saj vsebujejo antioksidante, minerale, mikroelemente in v maščobah topnih vitamine.

1. Ekstra deviško olivno olje  

Uživajmo ga kot preliv za solate, k doma pripravljenim namazom in kot dodatek že pripravljenim toplim jedem. Izogibamo se uporabi pri peki. 

2. Kokosovo olje

Primerno za peko, kuhanje, cvrtje, saj je zelo stabilno pri visokih temperaturah.... Lahko prebavljivo, krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo in absorpcijo hranljivih snovi, vključno z vitamini, minerali in aminokislinami, izboljšuje izločanje inzulina in porabo krvnega sladkorja.

7 razlogov za uživanje kokosovega olja

3. Avokadovo olje

Bogato z vitaminom E in številnimi drugimi vitamini, pomaga telesu pri absorbiranju hranil, niža krvni tlak. Uporabljamo ga pri solatnih prelivih. 

4. Sezamovo olje

Je zdrava alternativa običajnim oljem, saj ga lahko uporabljamo pri kuhanju, peki... Okusno je tudi v solatah.

Raziskave so pokazale, da sezamovo olje oziroma sezamol in sezaminol, ki nastaneta, ko seme predelamo, blagodejno vplivata na razmerje maščob v krvi, preprečujeta diabetes in pripomoreta pri uravnavanju krvnega pritiska.  

20 zdravilnih lastnosti sezama

5. Laneno olje

Vsebuje največ maščobnih kislin omega 3. Poleg tega je idealno tudi razmerje med maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3 (1 : 4). Pomaga tudi pri prebavi. Priporoča se uživanje ene žlice olja med obrokom ali pa kar samega, saj nekaterim morda ni najbolj okusno. 

Zdravilno laneno olje

lifehack.org