Razčistimo: je SLANINA res tako nezdrava?

16. 1. 2024
Deli
Razčistimo: je SLANINA res tako nezdrava? (foto: Profimedia)
Profimedia

Slanina slovi kot okusno, vendar nezdravo živilo. Je temu res tako?

Slanina je zelo priljubljeno živilo, ki se prileže tako v običajnih, domačih jedeh, kakor tudi v specialitetah iz sveta vrhunske kulinarike. Najbrž pa ste že slišali, da bi se slanini morali izogibati, saj je nezdrava. Pa je temu res tako?

Slanina ima veliko soli in maščob, znano pa je, da je prekomerno uživanje soli in maščob povezano s tveganjem za razvoj različnih bolezni in stanj, kot so visok krvni tlak, povišan holesterol in različne oblike raka.

Na portalu zadovoljna.nova.rs pa opozarjajo, da ima slanina tudi nekaj pozitivnih učinkov na zdravje.

Vir vitaminov in mineralov

100 gramov kuhane slanine vsebuje preko 35 gramov kakovostnih živalskih beljakovin, vitamine B1, B2, B3, B5, B6 in B12 ter minerale, kot so železo, magnezij, cink in kalij.

Nasitno živilo, bogato z beljakovinami

Slanina velja za precej nasitno živilo, zaradi se lahko zgodi, da boste po zaužitju dlje časa siti in posledično ne boste posegali po nezdravih prigrizkih. Obenem pa boste s pomočjo slanine dobili veliko beljakovin, ki so ključna sestavina zdrave prehrane.

Izboljšan spomin

Slanina vsebuje tudi holin - snov, ki prispeva k izboljšanem spominu. Portal poroča tudi o študiji, v kateri so odkrili, da lahko holin pripomore k boljšemu razvoju možganov pri nerojenemu otroku, v kolikor ga nosečnica uživa.

Slanina: da ali ne?

Slanina ima torej tudi nekaj pozitivnih učinkov na telo. Vseeno pa ne smemo pozabiti na vsebnost soli in maščob. Tudi priprava jedi s slanino navadno zahteva uporabo dodatnih mastnih živil, kot so olje, smetana, sir, ipd.

V manjših količinah je slanina za zdravega človeka neškodljiva, morda na nek način celo koristna. Vseeno pa vse hranilne snovi, ki se nahajajo v slanini, lahko najdemo v tudi drugih, manj predelanih živilih.

Vir: zadovoljna.nova.rs

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek