Recept: Konopljini 'crostini'

Recept: Konopljini 'crostini' (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 10. 2014

Jedilna konoplja in konopljino olje sta že od nekdaj prisotna na jedilniku vseh družbenih slojev. Semena vsebujejo veliko vitamina B, ki pozitivno vpliva na možgane in živce ter kožo in lase, vitamina E, ki pripomore k plodnosti, olje iz konopljinih semen pa je bogato z omega 3 maščobnimi kislinami.

Za pripravo 'crostinov' potrebujete:
  • 3 zrele hruške ali jabolka (olupite in narežite)
  • 1 ½ jedilne žlice orehovega ali konopljinega masla
  • 3 jedilne žlice oluščenih konopljinih semen
  • 2 jedilni žlici paste iz datljev ali javorovega sirupa
  • 1 čajna žlička morske soli
  • 2 jedilni žlici čebule v prahu
  • 1 jedilna žlica čebulnih kosmičev
  • 2 jedilni žlici kumine v zrnu (po možnosti jo rahlo prepražite)
  • 1 skodelico grobo mletih lanenih semen
  • ½ skodelice mešanice kokosove in mandljeve moke
Priprava:

V mešalniku sesekljajte jabolko ali hruško, maslo in začimbe. Mešajte, dokler zmes ne postane gladka. Med mešanjem po žlicah dodajajte lanena semena in kokosovo/mandljevo moko, da se iz zmesi oblikuje kepa. Ko lahko testo gnetete z rokami, ne da bi se pri oprijemalo prstov, je moke dovolj.

Iz kepe oblikujte podolgovato štručko in jo razrežite na tanke kolobarje. Rezine položite v dehidrator in jih pri temperaturi 45 stopinj pecite od 1 do 3 ure ali do želene zapečenosti. V hladilniku bodo kruhki ohranili svežino ves teden, če jih boste v dehidratorju sušili več kot osem ur, pa celo ves mesec.

Doma pripravljena kokosova in mandljeva moka

Kokosovo moko lahko pripravite tudi sami, in sicer tako, da v pokončnem mešalniku 10-20 sekund mešate posušeno meso kokosovega oreha in ga nato precedite skozi cedilo ali sito za moko. Ta sestavina kruhu doda nežen sladkoben priokus.

Mandljevo moko pripravite tako, da v dehidratorju posušite ostanke, ki so nastali pri pripravi mandljevega mleka. Ko se posušijo, jih stresite v mešalnik in mešajte, dokler zmes ne postane gladka.

Victoria Boutenko: Nadgradnja presne prehraneIz knjige Nadgradnja presne prehrane avtorice Victorie Boutenko. Victoria je nagrajena avtorica knjig Zeleno za življenje, Družina presnojedcev: resnična zgodba o prebujanju in drugih knjig o presni prehrani.

Je strokovnjakinja za pripravo okusne presne hrane, učiteljica, inovatorka, raziskovalka in umetnica.

V knjigi avtorica predstavlja svoje nove ugotovitve za nadgradnjo presne prehrane s kuhanimi jedmi ter ponuja številne preproste recepte.

Knjigo boste našli pri založbi Cangura.