RAZLIČICA PREKMURSKE GIBANICE
Sestavine:
• 2 zavitka vlečenega testa (rabimo pribl. 15 listov testa)
Makov nadev:
• 30 dag mletega maka
• 4 dl mleka
• 7 žlic sladkorja
• 1 vaniljev sladkor
Skutni nadev:
• 1 kg skute
• 5 žlic sladkorja
• 4 jajca
• limonin sok
Jabolčni nadev:
• 1,5 kg naribanih jabolk
• 4 žlice sladkorja
• limonin sok
• cimet
Orehov nadev:
• 50 dag zmletih orehov
• 4 žlice sladkorja
• cimet
• 6 dl mleka
Priprava:
Za makov nadev zavremo mleko s sladkorjem in zakuhamo mak. Skutin nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Jabolka naribamo in zmešamo s sladkorjem, cimetom in limoninim sokom.
Orehov nadev pripravimo tako, da mleko zavremo s sladkorjem in zakuhamo orehe. Pekač naj bo približno tako velik kot listi vlečenega testa. Na dno damo peki papir in položimo prvo plast testa – poškropimo z oljem ali maslom in položimo drugo plast testa. Po želji lahko še to poškropimo z maslom ali oljem in dodamo še eno plast testa.
Nato pa začnemo zlagati gibanico: makov nadev, plast testa in poškropimo; skutin nadev, plast testa in poškropimo; orehov nadev, plast testa in poškropimo ter jabolčni nadev, plast testa in poškropimo. Nato ves postopek z nadevi in testom še enkrat ponovimo. Na vrh položimo 2 do 3 liste vlečenega testa, ki ga vmes poškropimo z oljem ali maslom. Vrhnjo plast testa premažemo s kislo smetano ali čvrstim jogurtom, lahko tudi z mešanico obojega.
Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 1 uro pri 180 stopinjah. Ohlajeno le še razrežemo in postrežemo.
Recept je prispevala Anja – avtorica kulinaričnega bloga Trenutek, ki očara (trenutekkiocara.blogspot.com), ki z recepti svojih jedi skuša očarati, najbolj pomembno pa ji je, da izkoristi sestavine, ki jih ponuja narava v določenem letnem času, in da ohrani izvirne okuse, saj so takšni najboljši.
2 / 2