Recept za pravo prekmursko gibanico je zaščiten, saj mora sladica izpolnjevati določene kriterije, vam pa predstavljamo dva odlična približka. Zato le pogumno pripravite kraljico Prekmurja po navdihu blogerjev.
GIBANICA NA 'EASY' NAČIN
Sestavine:
Testo:
• zavitek vlečenega testa (5 listov, ki jih razpolovimo)
• 200 gramov stopljenega masla
Makov nadev:
• 200 gramov mletega maka
• 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
• 2 dl mleka
Orehov nadev:
• 250 gramov mletih orehov
• 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
• 2 dl mleka
Skutin nadev:
• 500 gramov nepasirane puste skute
• 2 žlici kisle smetane
• 1 jajce
• 4 žlice rjavega trsnega sladkorja
• ščep soli
Jabolčni nadev:
• 1,5 kg jabolk
• 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
• pol žličke cimeta
• naribana lupinica ene bio limone
Smetanov preliv:
• 250 gramov kisle smetane
• 2 rumenjaka
• žlica rjavega trsnega sladkorja
Priprava:
Makov nadev naredimo tako, da zavremo 2 dl mleka in ga prelijemo po zmletem maku in sladkorju ter vse skupaj zmešamo. Enako naredimo še orehov nadev.
Za skutin nadev dobro zmešamo vse navedene sestavine v mazav namaz. Za jabolčni nadev olupimo jabolka in jih naribamo. Dodamo sladkor, cimet in naribamo lupinico ene bio limone ter vse skupaj premešamo.
V manjši kozici stopimo maslo in si pripravimo silikonski čopič, s katerim bomo premazovali liste testa. V pekač velikosti 35 x 25 cm položimo papir za peko.
Spodnja plast je sestavljena iz dveh plasti vlečenega testa. Položimo prvi list vlečenega testa, ga premažemo s stopljenim maslom in nanj drugo plast ter spet premažemo z maslom. Z žlico razporedimo polovico makovega nadeva, prekrijemo z listom testa, ki ga premažemo z maslom. Nato dodamo polovico orehovega nadeva in razporedimo po površini ter prekrijemo z listom testa in ga premažemo z maslom. Premažemo s polovico skutnega nadeva, pokrijemo z listom testa, premažemo z maslom, razporedimo polovico jabolčnega nadeva, pokrijemo z listom testa in ga premažemo z maslom.
Vse še enkrat ponovimo z drugo polovico nadevov in zaključimo z zadnjim – desetim listom testa, premazanim z maslom.
Za preliv zmešamo kislo smetano, sladkor in rumenjaka v gladko zmes, s katero prelijemo zadnjo plast. Pečemo v ogreti pečici 1 uro na 200 stopinjah.
Recept je prispeval Danilo - avtor bloga Easy recepti (www.easy-recepti.com), ki je skozi pisanje bloga odkril tisto pravo ljubezen do hrane ter iskanja in preizkušanja novih receptov.