RECEPT: Pomarančna pita

12. 1. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
RECEPT: Pomarančna pita

Takšna, s fino medeno kremo s kislo smetano.

Za 8 kosov potrebujete:
  • 2–3 bio pomaranče
  • 150 g moke
  • 50 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 3 rumenjake
  • 130 g margarine
  • 250 g suhih stročnic
  • 5 žlic tekočega medu
  • pol zavitka praška za vaniljin puding (brez kuhanja)
  • 250 g kisle smetane
  • 25 g sesekljanih pistacij
Priprava:

1. Pomaranče operite in jih osušite. Drobno nastrgajte 2 žlički lupinice. Eno žličko nato primešajte mešanici moke, sladkorja, soli, 1 rumenjaka, 100 g masla in 1 žlice hladne vode ter zgnetite mehko in voljno testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za 1 uro postavite v hladilnik.

2. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Testo razvaljajte v krog, s premerom 25 cm in z njim obložite namaščen model za pite, s premerom 22 cm. Oblikujte rob, testo pa večkrat prebodite z vilicami. Obložite ga s papirjem za peko in stročnicami in ga pecite 10 do 15 minut. Nato odstranite papir in stročnice.

3. Olupite pomaranče in jih zrežite na rezine. Malce jih osušite. Stopite preostalo maslo in mu primešajte med, 2 rumenjaka, prašek za puding, smetano in preostalo pomarančno lupinico. Porazdelite po dnu. Kremo obložite s pomarančami in potresite s pistacijami.

Čas priprave: približno 1 ura in 5 minut + hlajenje 60 minut.
Na kos: približno 380 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 31 g.

Preverite še, za kaj vse so dobre mandarine.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord