Kako spečemo zdrav in okusen šarkelj iz črne moke

13. 12. 2014
Deli
Kako spečemo zdrav in okusen šarkelj iz črne moke (foto: Mateja Tea Dereani)
Mateja Tea Dereani

Pripravili smo še eno sladico za prihajajoče praznike - slasten šarkelj, pripravljen iz črne moke in ovsebenga mleka.

Sestavine:
  • 30 dag črne moke
  • 2,5 dag svežega kvasa ali 2 čajni žlički suhega kvasa
  • 2,1 dl ovsenega mleka
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 5 jušnih žlic javorjevega sirupa
  • 6 dag rozin
  • naribana lupina 1/2 limone
Priprava:

1. Moko denite v posodo in jo pomešajte s soljo in limonino lupino. Na sredini naredite jamico, vanjo zdrobite kvas. Kvas zalijte z 1 dl mlačnega mleka in na toplem pustite vzhajati.

2. Preostalo mleko zavrite in polijte po rozinah. Naj se prepojijo.

3. Ko kvas vzhaja, dodajte javorjev sirup in mleko z rozinami. Vse zmešaj s kuhalnico in stepaj nekaj časa – toliko, da je testo gladko in da se lepo loči od kuhalnice.

4. Okrogel pekač namažite z margarino in potresite z moko, vanj stresite zmes in jo denite v pečico na 50 stopinj, da dvakratno naraste. Nato zvišajte temperaturo na 180 stopinj in pecite, dokler ni lepo zlatorjavo zapečena. Če uporabljate plinsko pečico, testo vzhajajte v odprti pečici na minimalni temperaturi, potem pa pečico zaprite in šarkelj pecite na 180 OC.

Nasvet: Če so v receptu navedene sestavine, ki vam niso po godu, jih brez skrbi zamenjajte z vam ljubšimi.

Preizkustie še nekaj zdravih prazničnih receptov:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"