RECEPT: Slivov kolač iz pekača

RECEPT: Slivov kolač iz pekača (foto: Profimedia) Profimedia
4. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Nebeško, kako se sadeži potopijo v zdrobov obliv.

Za 20 kosov potrebujete:
  • 1 kocko (42 g) kvasa
  • 140 g sladkorja
  • 940 ml mleka
  • 500 g moke
  • 8 jajc
  • 80 g stopljenega masla
  • sol
  • 1 vaniljev sladkor
  • 160 g zdroba 
  • nastrgano lupinico 1 bio pomaranče
  • 6 žlic drobtin 
  • 2 kg sliv ali češpelj
Priprava:

Kvas zdrobite in ga stopite z mešanjem z 2 žličkama sladkorja in 4 žlicami mlačnega mleka. Moko stresite v skledo in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo vlijte kvašeno mešanico in jo premešajte z malce moke z roba. Skledo pokrijte in testo na toplem pustite vzhajati približno 45 minut. Razžvrkljajte 2 jajci in ju skupaj s 180 ml mleka, maslom, 1 ščepcem soli in 50 g sladkorja pregnetite z moko v skledi. Skledo spet pokrijte in testo pustite vzhajati 30 minut.

Preostalemu mleku dodajte sladkor in vaniljev sladkor ter ga zavrite. Primešajte zdrob in pomarančno lupinico ter zmes nato pustite stati 5 minut. Odstavite s kuhalne površine. Ločite 6 rumenjakov od beljakov. Rumenjake primešajte zdrobovi masi in nato počakajte, da se ohladi. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj).

Testo razvaljajte v namaščenem pekaču in zatisnite robove. Pekač pokrijte in testo pustite vzhajati 15 minut. Nato ga potresite z drobtinami. Slive oplaknite, jih prepolovite in odstranite koščice. Iz beljakov stepite trd sneg in ga primešajte zdrobu. Zdrobovo maso premažite po testu in po njej tesno skupaj porazdelite slive z odrezano stranjo navzgor. Kolač pecite približno 65 minut. Po 45 minutah peke ga pokrijte z aluminijasto folijo.

Na kos: približno 290 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 45 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri