25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

RECEPT: Slivov kolač iz pekača

RECEPT: Slivov kolač iz pekača (foto: Profimedia) Profimedia
4. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Nebeško, kako se sadeži potopijo v zdrobov obliv.

Za 20 kosov potrebujete:
  • 1 kocko (42 g) kvasa
  • 140 g sladkorja
  • 940 ml mleka
  • 500 g moke
  • 8 jajc
  • 80 g stopljenega masla
  • sol
  • 1 vaniljev sladkor
  • 160 g zdroba 
  • nastrgano lupinico 1 bio pomaranče
  • 6 žlic drobtin 
  • 2 kg sliv ali češpelj
Priprava:

Kvas zdrobite in ga stopite z mešanjem z 2 žličkama sladkorja in 4 žlicami mlačnega mleka. Moko stresite v skledo in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo vlijte kvašeno mešanico in jo premešajte z malce moke z roba. Skledo pokrijte in testo na toplem pustite vzhajati približno 45 minut. Razžvrkljajte 2 jajci in ju skupaj s 180 ml mleka, maslom, 1 ščepcem soli in 50 g sladkorja pregnetite z moko v skledi. Skledo spet pokrijte in testo pustite vzhajati 30 minut.

Preostalemu mleku dodajte sladkor in vaniljev sladkor ter ga zavrite. Primešajte zdrob in pomarančno lupinico ter zmes nato pustite stati 5 minut. Odstavite s kuhalne površine. Ločite 6 rumenjakov od beljakov. Rumenjake primešajte zdrobovi masi in nato počakajte, da se ohladi. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj).

Testo razvaljajte v namaščenem pekaču in zatisnite robove. Pekač pokrijte in testo pustite vzhajati 15 minut. Nato ga potresite z drobtinami. Slive oplaknite, jih prepolovite in odstranite koščice. Iz beljakov stepite trd sneg in ga primešajte zdrobu. Zdrobovo maso premažite po testu in po njej tesno skupaj porazdelite slive z odrezano stranjo navzgor. Kolač pecite približno 65 minut. Po 45 minutah peke ga pokrijte z aluminijasto folijo.

Na kos: približno 290 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 45 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri