V trgovinah večinoma vidite le rdeče primerke. Pa vendar obstaja še veliko drugih sort redkvic: bele, rumene, vijoličaste in rdeče-bele. Niso pa vse okrogle. Nekatere so videti kot majhne redkve. Redkvice lahko zelo enostavno gojite tudi v zabojčku na balkonu. Že po približno 4 do 6 tednih se boste lahko veselili malih gomoljev.
Okus
Hrustavo svež in lahno pikanten. Zelo dobro se podajo v solate, pomake ali namaze. Njihova aromatična aroma se lepo dopolnjuje tudi s sladkim sadjem, denimo z grozdjem.
Zdrave
Redkvice imajo malo kalorij (15 kcal/100 g) in vsebujejo veliko mineralnih snovi (med drugim kalcij, železo) in vitamin C.
Osvežilna kura za redkvice
Redkvice zavijte v vlažno krpo ali časopisni papir in tako jih boste lahko kar nekaj dni hranili v predalu za zelenjavo v hladilniku. Če so gomolji mehki, jih položite v hladno vodo z nekaj ledenimi kockami. Tako bodo spet hrustavo sveži.
Polnjene redkvice
![polnjene redkvice](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/07/21/redkvice-6_bigimage.jpg)
Čudovito za bife na zabavi. Očistite 1 šopek redkvic, nekaj zelenja prihranite za pozneje, jih oplaknite in po dolgem prepolovite. Zmešajte 100 g zeliščnega svežega sira, 100 g ovčjega sira in 1 žličko sesekljane bazilike. Z vrečko za dresiranje nabrizgajte na redkvice in jih postrezite.
Glazirane redkvice
![glazirane redkvice](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/07/21/redkvice-4_bigimage.jpg)
Za 4 osebe: oplaknite in očistite 500 g redkvic. V posodi segrejte 2 žlici masla. Primešajte pol žličke sladkorja in ga stopite. Nato na njem 3 do 4 minute glazirajte redkvice. Prilijte še 150 ml zelenjavne juhe in pustite, da redkvice v zaprti posodi lahno vrejo 2 do 3 minute. Odstranite pokrov in kremasto zakuhajte tekočino. Začinite s soljo, poprom in limoninim sokom.
Šejk za moč z redkvicami
![sok iz redkvic](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/07/21/redkvice-2_bigimage.jpg)
Za 1 kozarec (250 ml): očistite in oplaknite 250 g redkvic in jih nato zrežite na majhne koščke. Operite 1 paradižnik in ga zrežite na kocke. Vsemu skupaj dodajte 200 ml mineralne vode in dobro pretlačite v električnem mešalniku. Prelijte skozi cedilo in šejk začinite s soljo, po želji pa tudi s poprom. Prilijte še malce pesinega soka in napitek popijte.
Redkvičina juha
![redkvice, juha](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/07/21/redkvice-5_bigimage.jpg)
Za 4 osebe potrebujete
- 3 šopke redkvic
- 1 šalotko (kocke)
- 2 žlici masla
- 150 g mokastega krompirja (kocke)
- 900 ml zelenjavne juhe
- 100 g kisle smetane
- sol, poper
- muškat
Priprava
Redkvice oplaknite skupaj z listi. 10 kosov očistite in jih postavite vstran. Preostale redkvice skupaj z listi grobo sesekljajte.
Šalotko stekleno popražite na maslu. Dodajte krompir in redkvice z zelenjem ter vse skupaj malce podušite. Prilijte juho, jo zavrite in pustite, da v pokriti posodi lahno vre približno 20 minut.
Juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Primešajte še kislo smetano in jo začinite s soljo, poprom in muškatom. Preostale redkvice zrežite na rezine ali kocke in jih potresite po juhi.
Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 165 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 11 g.
Novo na Metroplay: "Ravnodušnost je najslabše, kar se lahko zgodi zgodbi!" | Andrej Pompe