Resnica o afrodiziakih

Resnica o afrodiziakih (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 5. 2016

Odkar obstaja seks, so ljudje poskušali vse mogoče, da bi ga izboljšali. To vključuje tudi hrano, ki naj bi vzpodbudila libido, izboljšala erekcijo, povečala vzdržljivost in na splošno izboljšala seks.

Hrana, ki naj bi služila kot afrodiziak (imenovana po grški boginji ljubezni Afroditi), ima dolgo in zanimivo zgodovino. Mednjo spadajo nedvomno seksi stvari, kot npr. čokolada in med, pa tudi nekatere nenavadnosti, denimo 'španska muha', domnevni ljubezenski napoj iz zmečkanih 'mehurčkastih hroščev' - tako jim rečejo, ker naj bi zadostoval že dotik, da povzročijo mehurje. Vendar pa znanost ne nudi kaj dosti opore, zato je najboljša taktika, da se držite hrane, ki jo tudi sicer uživate. Če se boste spustili predaleč v eksotiko, vas bodo afrodiziaki prej izdali kot pa stimulirali.

Resnica?

Medicinskih, znanstvenih dokazov je na tem področju malo. No, če pa se resneje lotimo analize afrodiziakov, ugotovimo, da nekaj pa le je na teh primerih seksi hrane.

Razdelimo jih lahko v tri kategorije:

  • Prva je oblika. Določena hrana lahko že skozi vizualno sugestijo vzpodbudi seksualne misli. Banane in ostrige, ki spominjajo na spolne organe, so denimo tovrsten primer.
  • Druga kategorija – vanjo spadajo denimo breskve in avokado – so afrodiziaki, ki jih povezujemo s seksom zaradi sestave.
  • In na koncu so tu še afrodiziaki, ki povečujejo sposobnosti čutov, npr. huda paprika. Prav tako pa je tudi folklora, npr. povezovanje medu z medenimi tedni, ključna, da so afrodiziaki tako privlačni.

Čeprav morajo afrodiziaki še dokazati, da imajo res svojo moč, še ne pomeni, da so raziskovalci obupali nad njimi. Ogromno vrst hrane in izvlečkov so že testirali, da bi ugotovili, če res povečujejo spolno moč, in veliko se jih je izkazalo. Na žalost pa so bili tovrstni rezultati vidni le pri miših.

Kljub temu pa mnogo afrodiziakov vsebuje substance, ki na splošno pripomorejo k zdravju, kar pa posledično pomeni tudi izboljšanje spolnih funkcij. Substance, ki pogosto veljajo za elemente afrodiziakov, so denimo polifenoli, antioksidanti, flavonoidi, kalij, cink, B vitamini in baker.

Povečano uživanje zdravih hranilnih snovi, da bi izboljšali cirkulacijo ali fizično formo, je odličen način tudi za odkrivanje učinkovitosti afrodiziakov. Nikakor pa ni priporočljivo kupovanje neznanih afrodiziakov, ki so vedno dostopni na internetu. Poleg tega, da ni nobenih dokazov o njihovi učinkovitosti, so tovrstni nakupi pogosto nenadzorovani – kar pomeni, da ne morete vedeti, kaj se v teh produktih skriva. Kar je še huje – veliko tovrstnih primerov pridobivajo iz hrane, ki je lahko nevarna ali pridobljena protizakonito. Rastlina yohimbe denimo velja za rastlinsko Viagro, toda stranski učinki jemanja lahko vključujejo tudi anksioznost, halucinacije in paralizo.

Znanstveni dokazi v prid naravnim afrodiziakom so torej skopi. A ni razloga, da jih ne bi vseeno preizkusili. Preizkušanje je zabavno. Privlačnost hrane kot afrodiziak lahko do neke mere deluje tudi zaradi pravih ljudi in pravih okoliščin. V čokolado namočene jagode pri nekom, ki je že popolnoma izgubil občutek, morda ne bodo delale čudežev, pri ljudeh, ki si želijo malce popestriti stvari, pa lahko učinkujejo čarobno.

Značke: afrodiziak