Se spomnite kave dalgona? Zdaj so vsi nori na dalgona piškote, ki jih pripravite iz dveh sestavin!

Se spomnite kave dalgona? Zdaj so vsi nori na dalgona piškote, ki jih pripravite iz dveh sestavin! (foto: Profimedia) Profimedia
10. 10. 2021

Svet so obnoreli dalgona piškoti. Če spremljate priljubljeno južnokorejsko dramo Squid Game, potem veste o čem govorimo.

Tako kot kava dalgona, tudi dalgona piškoti niso pravzaprav nič novega. Kavo zelo radi pijejo v Južni Koreji, dalgona piškoti pa so tam priljubljena ulična hrana – ki je zdaj očarala še gledalce serije Squid Game.

V seriji je prikazana mračna vizija bogatih – zaradi njihove zabave revni tvegajo življenje. Te revne duše tekmujejo v bizarnih serijah otroških iger. Končna nagrada je več deset milijonov dolarjev. Tisti, ki izgubijo, se soočijo s smrtno kaznijo.

Profimedia

In na poti jih čaka tudi "sladek" izziv – dalgona piškoti.

Gre pravzaprav za neke vrste toffee – karamelo – in ne tipične piškote, ki jih pečemo iz testa, ki vsebuje maslo, jajca, moko … Tudi kave ne vsebujejo, čeprav si s kavo delijo ime.

V resnici so pripravljeni iz le dveh sestavin: sladkorja in sode bikarbone. Ko ju zmešate skupaj, nastane kremasta masa. Ki, mimogrede, spominja na peno kave dalgona.

Kar pa naredi te piškote tako posebne, je njihova oblika in uporaba.

Uporabljajo se namreč v korejski otroški igri.

Cilj igre je odstraniti obliko, na primer zvezdo, ki je odtisnjena na sredini piškota, ne da bi ga zlomili. In piškoti so ZELO lomljivi.

Igra je trenutno trend na družbenih omrežjih pod hashtagom #dalgonacandychallenge, potem ko je bila del serije Squid Game.

Kako lahko sami naredite te priljubljene piškote – brez peke – pa vam zaupamo v nadaljevanju …

Profimedia
Potrebovali boste:
  • kozico ali ponev z debelejšim dnom, v kateri boste stopili sladkor,
  • kuhalnico,
  • pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem,
  • posodo/krožnik z ravnim gladkim dnom ali lopatko, da boste poravnali maso,
  • modelčke za piškote.
Sestavine za en do dva piškota:
  • 2 žlici sladkorja,
  • ščep sode bikarbone
Priprava:

Pekač obložite s peki papirjem, pripravite posodo ali lopatko, s katero boste poravnali maso ter modelčke za piškote. Priporoča se, da se posodo ali lopatko rahlo naolji, da se ne sprime z maso.

Nato ...

Sladkor vsujte v kozico ali ponev in začnite segrevati na srednje visoki temperaturi. Sladkor ves čas mešajte, dokler se ne stopi in dobi jantarjevo barvo. Približno 2 minuti.

Ko se sladkor povsem stopi in dobi jantarjevo barvo, umaknite kozico s štedilnika. Vmešajte sodo in mešajte, dokler mešanica ne dobi kremaste teksture in nekoliko svetlejšo barvo.

Mešanico vlijte na pekač – naredite dva kroga. Hitro poravnajte s pomočjo posode ali z lopatko. Debelina piškota naj bo približno pol centimetra.

Z modelčkom za piškote na sredini odtisnite želeno obliko – vendar ne skozi in skozi.

Pustite, da se ohladi …

In igra se lahko začne.

Preverite še: