SLASTEN RECEPT: Korenčkovi vaflji s sladkim prelivom (pripravljeni brez jajc – primerno za vegane)

SLASTEN RECEPT: Korenčkovi vaflji s sladkim prelivom (pripravljeni brez jajc – primerno za vegane) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 6. 2021

Tudi vi obožujete tople vaflje s slastnim prelivom? Morda jim radi dodate tudi sveže sadje, v vročih dneh pa se zagotovo poda sladoled. Tu je recept za korenčkove vaflje, ki jih tokrat pripravljamo brez jajc.

Po želji jih lahko obogatite s kokosovimi kosmiči, rozinami ali svežim ananasom, postrezite pa jih s sladkim javorjevim prelivom (tudi za preliv najdete recept spodaj).

Sestavine:
  • 450 g korenja (odstranite povrhnjico in narežite na približno 2 cm velike koščke)
  • 80 g (1 skodelica) ovsenih kosmičev
  • 120 g (1 skodelica) praženih orehovih jedrc
  • 120 g (1 skodelica) bele pirine moke
  • 7 g (1 jušna žlica) cimeta v prahu
  • 1 čajna žlička ingverja v prahu
  • ½ čajne žličke nastrganega muškatnega oreščka
  • ½ čajne žličke drobno mlete morske soli
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • ¾ skodelice polnovrednega rjavega trsnega sladkorja (npr. Sucanat)
  • 120 ml (½ skodelice) sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 355 ml (1 ½ skodelice) manj mastnega kokosovega mleka
  • 60 ml (¼ skodelice) stopljenega kokosovega olja
  • 2 čajni žlički čistega vaniljevega ekstrakta
  • rastlinska maščoba proti sprijemanju (po potrebi)
Priprava:

Koščke korenja prekrijte z vodo v kozici in kuhajte 30 minut oziroma toliko časa, da se korenje zmehča. Preden ga pretlačite, pustite, da se popolnoma ohladi.

V multipraktiku zmešajte ovsene kosmiče, orehe, moko, začimbe, sol, pecilni prašek in sladkor. Mešajte, dokler ne bodo se sestavine drobno zmlete. Prah prestavite v večjo skledo.

Nato v multipraktiku zmešajte ohlajeno kuhano korenje, pomarančni sok, 120 ml (½ skodelice) rastlinskega mleka, olje in vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne dobite pireja.

Korenčkov pire dodajte suhi mešanici. Po potrebi dodajte še preostalo 1 skodelico (235 ml) rastlinskega mleka, da dosežete primerno gostoto testa (naj to ne bo preveč tekoče).

Testo vlivajte v pekač za vaflje in sledite navodilom proizvajalca. Po potrebi plošči pekača pred peko vsakega vaflja naoljite.

Tako pripravite sladki javorjev preliv

Zadošča za: 590 ml preliva.  

Sestavine:
  • 120 g (1 skodelica) orehovih jedrc ali 100 g pekan orehov
  • 180 ml (¾ skodelice) javorjevega sirupa
  • ščep morske soli
  • 30 g (2 jušni žlici) veganskega masla
  • 2 čajni žlički javorjevega ekstrakta
  • 100 g (½ skodelice) polnovrednega rjavega trsnega sladokorja
  • 340 g trdega svilantega tofuja
  • 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
  • 1 čajna žlička cimeta v prah (po želji)
Priprava:

V manjši kozici zmešajte orehe, 60 ml (¼ skodelice) javorjevega sirupa, sol in maslo.

Na zmernem ognju kuhajte nekaj minut, dokler se mešanica ne zgosti in se oreščki zmehčajo.

S paličnim mešalnikom ali multipraktikom nato vse sestavine zmešajte do gladkega. Počakajte vsaj 4 ure, da se preliv zgosti. Uporabljajte ga lahko na vafljih ali kot preliv za torte, v hladilniku pa se bo obdržal kakšen teden.

Iz knjige Popolni vodič: Nadomestki v veganski kuhinji avtoric Celine Steen in Joni Marie Newman. Knjiga je izšla pri založbi bp.

Poskusite tudi: