Smrekovi vršički: Zdravi nas že samo zrak v smrekovem gozdu

6. 5. 2020
Deli
Smrekovi vršički: Zdravi nas že samo zrak v smrekovem gozdu (foto: profimedia)
profimedia

Pomlad je čas za nabiranje smrekovih vršičkov. Smrekove iglice pa so prava zakladnica vitamina C!

Čaj iz smrekovih vršičkov čisti kri 

Vsi iglavci, bor, brin, jelka, macesen, ruševje in smreka so več ali manj enako zdravilni, piše pater Simon Ašič. 

Spomladi nabiramo mlade brste, od junija do avgusta smolo. 

profimedia

Iglice ali vršičke poparimo s kropom, počakamo 5-10 minut, osladimo z medom in pijemo proti kašlju, katarju in drugim boleznim dihal.

Čaj iz smrekovih vršičkov čisti kri in zdravi katar mehurja. Povzroča potenje, če ga pijemo v postelji.

Čaj smrekovih vršičkov tudi prežene spomladansko utrujenost. Le redno ga pijmo!

Sopara iz smrekovih vej čisti dihala: zdravi bronhije, vnetje grla in pljuč. 

profimedia

Pripravite si kopel iz smrekovih vej

Kopeli iz smrekovih vej poživljajo okorele mišice, večajo telesno odprnost in zmogljivost. Vejice in iglice kuhamo posebej in dodamo kopelni vodi. Ta kopel učinkovito zdravi tudi kožne bolezni, kraste, izpuščaje, tvore. 

Sicer pa pomaga že samo sprehod po gozdu. Zrak v smrekovem gozdu je pozdravil pljuča mnogih bolnikov, ki so ga na sprehodu globoko vdihavali.

Košara svežih vej v spalnici pa lahko zelo olajša utrujenost pljučnih bolnikov. Po možnosti menjamo veje na dve uri. 

Sirup iz smrekovih vršičkov

Spomladi pa si lahko napravimo sirup proti kašlju in izčrpanosti. Vršičke iglavcev nalagamo v steklen kozarec s širokim grlom, menjaje s sladkorjem. Pazimo, da damo takoj na toplo sonce, da se sladkor počasi topi.

Smrekove iglice vsebujejo ogromno vitamina C. Bolj, ko je pozimi mraz, več ga je. Iglice lahko tudi sesekljamo, nalijemo nanje vodo za nekaj ur in to pijemo. 

iz knjige Domača lekarna p. Simona Ašiča

Poglejte si še: Kopriva – uporaba, nabiranje, sušenje in zdravilni učinki koprive, za katere bi morali vedeti prav vsi

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek